U fokusu

Djevojčica, ne mladenka

Žele ozakoniti brak s djecom!

Žele ozakoniti brak s djecom!

Aktivisti za ljudska prava kažu kako nigerijski senator Sen Ahmed Yerima pokušava blokirati osuvremenjivanje nigerijskog zakonodavstva i progurati zakon o dozvoli braka s maloljetnim djevojkama koje bi  trebalo tretirati kao odrasle osobe.

Naime, Yerima je oženio 13-godišnju djevojčicu i sada pokušava progurati ovakav zakon kako bi zaobišao nezakonitost svog braka, prenosi Guardian.

Nigerijski senat bi trebao izglasati zakon koji bi potpuno izjednačio djevojčice s odraslima. U protivnom, daje im se pravo da se odreknu državljanstva. Kritičari/ke kažu da ovaj zakon koristi podršci udaje djevojčica.

Ako se izglasa ovakav zakon u Nigeriji, to bi bilo direktno kršenje Zakona o pravima djece. Zbog toga je ovaj prijedlog nigerijskih zakonodavaca izazvao široku raspravu u zemlji i svijetu.

U znak prosvjeda ovakvom izrabljivanju i licemjerstvu Nigerijci i Nigerijke su započeli tweetati  vijesti i informacije s heštegom ChildNotBride kako bi cijeli svijet saznao što se događa i planira u njihovoj zemlji.

 “Svaki zgroženi muškarac i žena trebaju govoriti za one koji ne mogu govoriti za sebe”, slažu se protivnici i protivnice ovakvog zakona.