U fokusu

Osveta ili pritisak

Zelena akcija ostala bez financijske potpore Grada Zagreba za Zeleni telefon

Zelena akcija ostala bez financijske potpore Grada Zagreba za Zeleni telefon

Grad Zagreb je nakon 21 godinu prestao financirati “Zeleni telefon”, projekt Zelene akcije koji godišnje obradi oko 1200 prijava građana/ki o različitim oblicima devastacije okoliša, što članovi i članice najveće hrvatske udruge za zaštitu okoliša smatraju oblikom osvete ili pritiska gradonačelnika Milana Bandića, jer često ukazuju na manipulacije u sustavu prostornog planiranja i zaštite okoliša u Zagrebu i konfrontiraju se s Bandićevom politikom.

Kako ističe predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić, Zelena akcija je često ukazivala na manipulacije u sustavu prostornoga planiranja i kritizirala Gradsku upravu.

“Tako se, osobito posljednjih desetak godina, konfrontira s načinom upravljanja Zagrebom od strane gradonačelnika Bandića. Ne znam kako drugačije protumačiti motiv i odluku Grada o ukidanju financiranja Zelenog telefona, nego kao oblik osvete na Zeleni telefon ili Zelenu akciju”, kaže Ivčić. 

Grad je financijsku podršku Zelenom telefonu pružao 21 godinu, ali prošle godine nisu dobili ni kune. Zbog nedostatka financijske potpore Zeleni telefon je u 2015. godini radio smanjenim intenzitetom, i dalje savjetujući građane/ke kako riješiti probleme zaštite okoliša i prijavljujući probleme nadležnim tijelima.

“Bez adekvatne financijske podrške smanjili smo intenzitet rada u animaciji medija, terenskom radu i praćenju rješavanja problema”, dodao je Ivčić.