U fokusu

prosvjed pred banskim dvorima

Zelena akcija poručuje Vladi: Trajno odustanite od Plomina C i bušenja Jadrana

Zelena akcija poručuje Vladi: Trajno odustanite od Plomina C i bušenja Jadrana

Facebook/Zelena akcija

U povodu Dana planeta Zemlje 22. travnja i potpisivanja globalnog klimatskog sporazuma u New Yorku, u četvrtak je 15 aktivista/kinja Zelene akcije prosvjedom pred Banskim dvorima od Vlade zatražilo da u skladu s tim sporazumom trajno odustane od štetnih projekata baziranih na fosilnim gorivima, poput termoelektrane Plomin C i eksploatacije nafte na Jadranu.  

Aktivisti/nje su ispred Banskih dvora istaknuli veliki transparent na kojemu je pisalo “Građani traže kraj fosilne ere”. Istaknuli su i fotografije te rekvizite (naftna bušotina, vreće s ugljenom) s prijašnjih prosvjeda “zelenih aktivista” i građana, primjerice protiv Plomina C, bušenja Jadrana i drugih.   

“Došli smo ovdje poručiti kako je u svjetlu potpisivanja globalnog klimatskog sporazuma vrijeme da se od ovih projekata trajno odustane i da je potrebno konačno krenuti u niskougljični razvoj”, istaknuo je predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić. Dodao je kako se upravo izrađuje niskougljična i energetska strategija, nužnim ocijenivši da se ti dokumenti nikako ne temelje na fosilnim energentima, nego na energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. 

Ivčić je rekao kako će u petak, 22. travnja, na Dan planeta Zemlje u New Yorku više od 130 zemalja svijeta potpisati globalni klimatski sporazum koji je usvojen na UN-ovoj konferenciji u Parizu prošle godine, kojega će u ime Hrvatske potpisati predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Potrebno je konačno odustajanje od štetnih projekata

“Pozdravljamo sudjelovanje Hrvatske na simboličnom potpisivanju klimatskog sporazuma u New Yorku, ali na nacionalnoj razini potrebne su konkretne mjere napuštanja projekata temeljenih na fosilnim gorivima koji uzrokuju porast stakleničkih plinova. Moratorij na istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu, koji se nalazi u službenim smjernicama rada Vlade, kao i privremeni moratorij na Plomin C, pozitivan su korak, ali potrebno je i konačno odustajanje od tih štetnih projekata”, poručio je Ivčić.

Pozvao je Vladu da što prije ratificira klimatski sporazum. “Iako bi klimatski sporazum trebao biti ambiciozniji, bitno je da ga sve države što prije potpišu i ratificiraju, kako bi se smanjile posljedice klimatskih promjena i krenulo prema razvoju niskougljičnog društva, što hrvatske građanke i građani već dugo zahtijevaju”, istaknuo je Ivčić. Podsjetio je kako je, primjerice, na referendumu o izgradnji Plomina C u ožujku prošle godine 94 posto građana Labinštine glasalo protiv izgradnje te termoelektrane. Iste godine na referendumu u Pločama više od 90 posto građana izjasnilo se protiv gradnje termoelektrane na ugljen u svom gradu. Ivčić je istaknuo i kako se prema istraživanjima javnog mnijenja oko 60 posto građana Dalmacije protivi bušenju Jadrana zbog nafte što je, kako je kazao, bio jedan od glavnih razloga odustajanja naftnih kompanija.

Građani čitavo desetljeće zahtijevaju kraj fosilne ere 

Luka Tomac iz Zelene akcije istaknuo je kako su se ispred Banskih dvora okupili kako bi poručili Vladi da građani/ke već čitavo desetljeće zahtijevaju kraj fosilne ere. Zelena akcija pozdravlja odluku Hrvatske o potpisivanju globalnog klimatskog sporazuma u New Yorku, ali smatraju da je Vladi potrebna “veća ambicija kod kuće”.

 “Veća ambicija kod kuće znači ne ulaganje u štetne fosilne projekte poput Plomina C ili bušenja Jadrana zbog nafte. Isto tako se nadamo da predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nakon što potpiše klimatski sporazum u New Yorku, neće odraditi turu lobiranja naftnih kompanija po SAD-u, jer to bi bilo upravo suprotno od onog što mi ovdje zahtjevamo”, rekao je Tomac.