U fokusu

prosvjedni performans

Zelena akcija upozorila na još jedno pogodovanje Grada Zagreba privatnom interesu

Zelena akcija upozorila na još jedno pogodovanje Grada Zagreba privatnom interesu

Zelena akcija

Aktivistki i aktivistkinje Zelene akcije danas su održali/e prosvjedni performans u Masarykovoj ulici u Zagrebu kojim su poručili/e kako je nedopustivo da se drveće siječe zbog privatnog interesa. Traže da se posječeno stablo u toj ulici zasadi na istom mjestu, a buduća terasa prilagodi činjenici da tamo rastu stabla.

Prenosimo njihovo priopćenje za javnost:

Performasu su se priključili građani i građanke koji_e su izrazili_e svoje nezadovoljstvo bespravnom sječom stabla za potrebe terase slastičarnice “Zagreb”, a koja se dogodila prije točno godinu dana, 20. lipnja 2016. godine. Aktivisti_kinje i građani_ke postavili_e su simbolično (umjetno) stablo na mjestu posječenog kako bi pokazali kako je ono izgledalo te koliko je stablo koje je “nadomjestilo” ono posječeno neadekvatna i neprihvatljiva zamjena.

“Vlasnik slastičarnice nije ishodio dozvolu za sječu stabla što su nam potvrdili Komunalno redarstvo i Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode”, komentirala je Gordana Klarić, voditeljica Zelenog telefona Zelene akcije.

Važno je spomenuti kako se je sječa stabla dogodila na lokaciji koja je zaštićeno kulturno dobro – Povijesna urbana cjelina Grad Zagreb. Dakle, zaštićena je temeljem rješenja Ministarstva kulture u Zagrebu i samo Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode (dalje: Zavod) izdaje dozvolu za sječu na zaštičenom području. Prema tome, to nije u nadležnosti Gradskog ureda pročelnika D. Bilića koji se oglasio dopisom u prosincu prošle godine u kojem je pisalo kako je izdana dozvola za sječu navedenog stabla. Zavod nije izdao dozvolu, a Bilićev Gradski ured nije ni nadležan. Stoga, nije  jasno zašto se je uopće oglasio i to još nekoliko mjeseci kasnije.

Dana 2. veljače 2017. godine posađeno je novo stablo, ali ne na mjestu gdje je trebalo biti zasađeno, već neposredno uz postojeća i na užem dijelu nogostupa. Očito se radi o kompromisnom rješenju i nedvojbenom pogodovanju vlasniku terase.

“Budući je rušenjem jednoga od tri stabla u Masarykovoj nanesena direktna šteta javnom prostoru grada, tražimo da se stablo zasadi na istom mjestu, kako i piše u Rješenju Zavoda, a terasa prilagodi činjenici da tamo rastu stabla”, izjavila je Klarić te dodala: “Obveza je nadležnih gradskih tijela voditi računa o javnom interesu koji uopće ne mora biti u suprotnosti s onim privatnim, a ne, kao po tko zna koji put, svojim djelovanjem štititi nečije privatne interese”.

Postavlja se i pitanje je li vlasnik slastičarnice platio kaznu za sječu stabla i tko je platio sadnicu koja nije zasađena na mjestu na kojem je stablo trebalo biti.