U fokusu

Ma kavih 40, nemamo ni 20 posto

Žena u Saboru bilo je malo, u novom sazivu bit će ih i manje. Gdje su sankcije?

Žena u Saboru bilo je malo, u novom sazivu bit će ih i manje. Gdje su sankcije?

U Hrvatskom saboru, kako pokazuju izborni rezultati, mogao sjediti najmanji broj žena u posljednjih 15 godina, a hoće li tako i biti, znat će se kad se formira nova Vlada, a dio izabranih zastupnika/ica ode u izvršnu vlast, navodi Hina.

Samo jedna zastupnica, aktualna HNS-ova ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš, uspjela je u Sabor ući zahvaljujući preferencijalnim glasovima. Na listi koalicije Hrvatska raste u II. izbornoj jedinici bila je na neperspektivnom, osmom mjestu, no 8.077 preferencijalnih glasova (10, 8 posto) osiguralo joj je ulazak u zastupničke klupe.

 U dvije izborne jedinice – IV. (podravsko-slavonska) i XI. (‘dijaspora’), nije izabrana ni jedna zastupnica.

U Sabor su izabrane samo 23 zastupnice – 13 s lista SDP-ove koalicije Hrvatska raste, pet iz Mosta, četiri iz HDZ-ove Domoljubne koalicije te zastupnica pet nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj.

Mostašice su Gordana Rusak, Irena Petrijevčanin Vuksanović, Ljubica Ambrušec, Jasna Matulić te Ines Strenja Linić. Iz Domoljubne koalicije tu su HDZ-ove Margareta Mađerić, Marija Budimir, Josipa Rimac i Sanja Putica, kako je pisao tportal.

Iz koalicije Hrvatska raste riječ je o SDP-ovkama Gordani Sobol, Dragici Zgrebec, Sabini Glasovac, Ingrid Antičević-Marinović, Milanki Opačić, Ani Komparić Devčić i Tanji Vrbat Grgić, kao i HNS-ovoj Vesni Pusić, Mariji Puh, Nadi Turini-Đurić i Anki Mrak Taritaš te laburistkinjii Nansi Tireli i HSU-ovoj Mariji Ilić, a naposljetku, tu je i manjinka Ermina Lekaj Prljaskaj, navodi tportal.

Gordana Sobol, predsjednica SDP – ova Foruma žena za Libelu je još nakon predaje finalnih kandidacijskih lista komentirala kako se ‘nada da će žene u Sabor ući kao zamjene’.

Ukupne financijske sankcije za nepoštivanje zakonom propisanih minimalnih 40 posto podzastupljenog spola na kandidacijskim listama trebale bi iznositi milijun i 650 tisuća kuna za ukupno 33 kandidacijske liste.

Predvodnica liste onih koji bi trebali biti kažnjeni jest Domoljubna koalicija, koja ni u jednoj izbornoj jedinici nije ispunila kvotu, a zbog toga bi trebala snositi sankcije od ukupno 550 tisuća kuna. Slijedi ih Autohtona – Hrvatska stranka prava sa 450 tisuća kuna za nepoštivanje kvota na 9 kandidacijskih lista, a potom koalicija Hrvatska raste sa 250 tisuća kuna.

Maja Koić, savjetnica za pravna pitanja iz Državnog izbornog povjerenstva, za Libelu je naglasila kako će o nepoštivanju kvota u svim slučajevima pravovaljanih kandidacijskih lista biti obavještena Pravobraniteljica za ravnopavnost spolova, dok je  Državno odvjetništvo Republike Hrvatske kao ovlašteni tužitelj, temeljem članka 109. stavka 1. Zakona o prekršajima nadlaženo za pokretanje prekršajnog postupka