U fokusu

Žene i mirovine

U Raiffiesen osiguravajućem mirovinskom društvu (ROMD), jedinom takvom u Hrvatskoj, u isplati je 140 mirovina iz drugoga stupa i deset u pripremi. Riječ je o ženama koje su ostvarile pravo na prijevremenu starosnu mirovinu.

Žene i mirovine

bobsters1985

U Raiffiesen osiguravajućem mirovinskom društvu (ROMD), jedinom takvom u Hrvatskoj, u isplati je 140 mirovina iz drugoga stupa i deset u pripremi.

Riječ je o ženama koje su ostvarile pravo na prijevremenu starosnu mirovinu. Prvi uvjet za starosnu mirovinu kod članica fondova, njih oko pet posto, bit će ispunjeni 2012. godine, a do te godine predviđa se da će ukupno oko 700 žena ostvariti pravo na prijevremenu starosnu mirovinu.

Mirovine 140 žena koje se isplaćuju iz drugoga stupa manje su nego da su ostale u prvom stupu jer, kako nam je kazala Biserka Žalac, čelnica RMOD-a, naknadne promjene u prvom stupu dovele su do novih uvjeta koji nisu postojali u vrijeme donošenja odluke o ulasku u drugi stup.

Korisnice mirovine koje su bile uključene u prvi i drugi stup nisu ostvarile pravo na dodatak na mirovinu koji su dobile korisnice samo prvog stupa, a riječ o iznosu od oko 25 posto ukupnih mirovinskih primanja, i to je najvažniji razlog ukupno niže mirovine.

U vrijeme donošenja odluke o ulasku u drugi mirovinski stup nitko nije mogao predvidjeti da će biti donesen Zakon o dodatku na mirovinu i da će korisnice prijevremenih starosnih mirovina iz novog sustava biti isključene iz prava na dodatak.

Ove korisnice prijevremenih starosnih mirovina ostvarile su iz prvoga stupa umanjenu mirovinu, zbog odlaska u drugi stup, a u drugom stupu još nisu prikupljena odgovarajuća sredstva kojima bi se nadoknadilo ovo umanjenje, i tako su ostale zakinute po obje osnove.

Uz to, dio izračuna mirovine iz prvoga stupa koji se primjenjuje za razdoblje kada smo istovremeno i u drugom stupu vrlo je restriktivan i značajno umanjuje ukupnu mirovinu iz prvoga stupa.

Izračun

Uz realni rast plaća 3 posto, realni prinos fonda 3,5 posto, naknada MOD-u 5 posto, očekivano trajanje života od 22 godine nakon odlaska u mirovinu.

Primjer 1. Žena rođ. 1952., u mirovinu 2010. s 30 godina staža, imala prosječnu hrvatsku bruto plaću cijeli radni vijek

Ukupna mirovina 1457 kn (iz prvog stupa 1341 kn, iz drugog stupa 116 kn).

Primjer 2. Žena rođ. 1962., u mirovinu 2020. s 30 godina staža, imala prosječnu hrvatsku bruto plaću cijeli radni vijek Ukupna mirovina 1701 kn (iz prvog stupa 1333 kn, iz drugog stupa 368 kn).

Primjer 3. Žena rođ. 1972.,u mirovinu 2030. s 30 godina staža, imala prosječnu hrvatsku bruto plaću cijeli radni vijek Ukupna mirovina 2152 kn (iz prvog stupa 1380 kn, iz drugog stupa 772 kn).