U fokusu

IZVJEŠĆE AMNESTY INTERNATIONALA

‘Žene izbjeglice su mete napada, izrabljivanja i seksualnog uznemiravanja’

‘Žene izbjeglice su mete napada, izrabljivanja i seksualnog uznemiravanja’

EPA/DJORDJE SAVIC

Žene izbjeglice su “u opasnosti od napada, izrabljivanja i seksualnog uznemiravanja tijekom svih faza njihova putovanja prema europskim zemljama, čak i nakon dolaska na europski teritorij”, izvijestio je Amnesty International.

Predstavnici te organizacije su u Njemačkoj i Norveškoj razgovarali s četrdesetak žena izbjeglica koje su preko Turske i Grčke stigle u te europske zemlje te su iz njihovih priča zaključili da su bile izložene “fizičkim napadima, financijskom izrabljivanju ili seksualnom uznemiravanju krijumčara, osoba koje su se brinule za njihovu sigurnost ili drugih izbjeglica”.

“Sve su odgovorile da su se za vrijeme putovanja osjećale ugroženo i da im se činilo da su u opasnosti”, stoji u priopćenju nevladine organizacije.

Tirana Hasan, dužnosnica za krizne situacije u Amnesty Internationalu rekla je da su “te žene riskirale sve kako bi našle sigurnost za sebe i svoju djecu”, a prije toga su “prošle kroz užase rata u Siriji i u Iraku”. 

Neke su priznale da su se osjećale osobito ugroženo u tranzitnim logorima u Mađarskoj, Grčkoj i u Hrvatskoj, a druge su kazale kako su bile prisiljene koristiti sanitarne čvorove s muškarcima. 

“Treba učiniti više da bi se zaštitila temeljna prava žena izbjeglica i da bi im se pružila sigurnost”, kazala je Hasan, ocijenivši sramotnom činjenicu da se one ne osjećaju sigurnima na europskom tlu.