U fokusu

Žene Kukuriku koalicije blizu su saborskih klupa

Kukuriku koalicija kandidirala je 30% žena. Na njihovim se listama našao niz kandidatkinja koje su bile saborske zastupnice u prošlom mandatu. Njih smo već predstavljale kao zastupnice te sve informacije o njima možete pronaći ovdje! Redom predstavljamo one kandidatkinje koje do sada nisu imale čast sjediti u Hrvatskom saboru.

Žene Kukuriku koalicije blizu su saborskih klupa

Kukuriku koalicija kandidirala je 30% žena pri čemu postoje značajne razlike među samim strankama koalicije (od 0% IDS-a, preko 26% HNS-a i 33% SDP-a pa do 40% HSU-a). Na njihovim se listama našao niz kandidatkinja koje su bile saborske zastupnice u prošlom mandatu. Njih smo već predstavljale kao zastupnice te sve informacije o njima možete pronači ovdje!

Redom predstavljamo one kandidatkinje koje do sada nisu imale čast sjediti u Hrvatskom saboru, no moramo napomenuti da za neke od njih nismo uspijele pronaći biografske podatke što još jednom pokazuje kako je politička aktivnost žena često potpuno nevidljiva u javnosti.

 

Melita Mulić (SDP), rođena je 15.10.1976. u Sarajevu. Po zanimanju je diplomatkinja. Od 2005. zaposlena je u MVPEI RH , a od 2009. voditeljica je Odsjeka za komunikacijsku potporu procesu pristupnih pregovora u MVPEI . Obnašala je funkciju tajnice Foruma žena SDP-a te je članica Savjeta za međunarodne odnose SDP-a. Članica je Gradske skupštine Grada Zagreba te predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba, Nalazi se na listi Kukuriku koalicije na 10. mjestu u I izbornoj jedinici.

Marija Vukobratović (SDP) , nalazi se na listi Kukuriku koalicije na 11. mjestu u II izbornoj jedinici.

Vesna Želježnjak (SDP) rođena 10.01.1958 u Koprivnici, diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, pohađa menađersku akademiju POMAK . Radno iskustvo stekla je u Podravci. Od 2005. godine zamjenica je gradonačelnika Grada Koprivnica. Od 2000. – 2003. godine bila je članica Nadzornog odbora HFP-a (Hrvatski fond za privatizaciju), a od 2005. godine Predsjednica Upravnog vijeća u Domu za starije i nemoćne osobe u Koprivnici, te je članica predsjedništva Županijske lige borbe protiv raka. Nalazi se na listi Kukuriku koalicije na 12. mjestu u II izbornoj jedinici.

Sonja Konig (HNS), rođena je 3. kolovoza 1974, politologinja iz Zagreba. Bila je članica Skupštine Grada Zagreba. Predsjednica je Ženske inicijative HNS-a te članica Predsjedništva HNS-a. Nalazi se na zajedničkoj listi Kukuriku koalicije na 4. mjestu u III izbornoj jedinici.

Natalija Martinčević (HNS) rođena je 1975. godine, a odrasla je i živi u Varaždinu. HNS-ova i SDP-ova kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika U HNS-u obnaša funkciju potpredsjednice Podružnice HNS-a Varaždin, a ujedno je i Predsjednica Interesnog odbora Ženske inicijative Varaždinske županije. 2005. godine postaje vijećnica Vijeća grada Varaždina. Trenutno obnaša funkciju Izvršne direktorice u Cognor Veting Stahlhandel d.o.o.-u, tvrtki koja je je dio Europskog koncerna, te jedna od vodećih u trgovini čelikom u Hrvatskoj. Upravna je pravnica i dobitnica rektorove nagrade za najbolji diplomski rad, na temu “Pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji – gospodarske prilagodbe”.Završila je brojne edukacije iz područja upravljanja rizicima, istraživanja tržišta, upravljanja ljudskim resursima, korporativnog upravljanja, implementacije ISO 9001:2000 standarda, marketinga i odnosa s javnošću sustava te relationship managementa. Nalazi se na listi Kukuriku koalicije na 9. mjestu u III izbornoj jedinici.

Dunja Špoljar (SDP) rođena je  31. kolovoza 1966. godine. Na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu diplomirala je 1989. godine. Kao učiteljica počela radi od 1989. godine. Magistarski rad na poslijediplomskom studiju na Učiteljskom fakultetu obranila je 2007, a 2009. promovirana je u zvanje učiteljice mentorice. Od 2009. godine je vijećnica u Županijskoj skupštini Krapinsko – zagorske županije. Članica je Predsjedništva SDP-a Krapinsko-zagorske županije te predsjednica Glavnog odbora SDFŽ-a Hrvatske. Članica je Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova. Autorica je nekoliko stručnih članaka te višestruka predavačica na hrvatskim i međunarodnim stručnim i znanstvenim skupovima. Sa obitelji živi u Radoboju u Krapinsko-zagorskoj županiji. Nalazi se na listi Kukuriku koalicije na 12. mjestu u III. izbornoj jedinici.

Višnja Fortuna (HSU), rođena je 28.srpnja1953. u Bjelovaru. Po struci je pravnica i radi kao pročelnica Ureda za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zagreba. Nalazi se na listi Kukuriku koalicije na 4. mjestu u IV izbornoj jedinici.

Marija Ilić (HSU) iz Belišća, rođena je 19. veljače 1945. Obnašala je dužnost zamjenice predsjednika Gradskog vijeća Belišća. Nalazi se na listi Kukuriku koalicije na 7. mjestu u IV izbornoj jedinici.

Sanja Stipanić (SDP) nalazi se na listi Kukuriku koalicije na 11. mjestu u IV iznornoj jedinici.

Marijana Živko (SDP) je specijalistica internistica. Nalazi se na listi Kukuriku koalicije na 12. mjestu u IV izbornoj jedinici.

Željka Zagvozda (SDP) nalazi se na listi Kukuriku koalicije na 13. mjestu u IV izbornoj jedinici.

Slavica Nikšić (SDP), iz Slavonskog Broda, rođena je 16. listopada 1956. Diplomirala na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Radi u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti, zdravstvo i socijalnu skrb Brodsko-posavske županije, a prije toga bila je i ravntareljica osnovne škole. Predsjednica je Foruma žena SDP-a Slavonskog Broda. Nalazi se na listi Kukuriku koalicije na 14. mjestu u V izbornoj jedinici.

Marina Lovrić-Merzel (1963., SISAK) završila je Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu. Županica je Sisačko-moslavačke županije i predsjednica Županijske organizacije SDP-a. Prije izbora na mjesto županice uspješno je upravljala Poslovnom jedinicom “Čazmatrans-a” u Sisku. Na lokalnim izborima u svibnju 2005. g. nosila listu pet stranaka koalicije “Srcem za promjene” i postala županica, skinuvši s “trona” najdugovječnijeg HDZ-ovog župana. Novi mandat županice dobila je na direktnim izborima 2009. godine. Prva je na listi kukuriku koalicije u 6. izbornoj jedinici.

Vesna Fabijančić-Križanić (SDP), rođena je 18.11.1955., a po struci je diplomirana pravnica. Radila je kao sutkinja Općinskog suda u Velikoj Gorici. Od 2003. do 2006. godine bila je tajnica Županijske skupštine, a od 2005. do 2006. godine bila je zamjenica gradonačelnika Velike Gorice. Predsjednica je SDP-a Velike Gorice. Nalazi se na listi Kukuriku koalicije na 7. mjestu u VI izbornoj jedinici.

Ivana Posavec Krivec (SDP), rođena je 17. rujna 1975. u Zagrebu. Završila je Filozofski i Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu (VSS – prof. povijesti i zemljopisa). U Hrvatskom je Saboru bila zastupnica tri godine, a radila je i kao profesionalna diplomatkinja. Načelnica je općine Križ u Zagrebačkoj županiji. Nalazi se na listi Kukuriku koalicije na 10. mjestu u VI izbornoj jedinici.

Ljiljana Cvjetović (HSU), rođena 15.01.1950. u Rijeci, gdje je i završila Fakultet industrijske pedagogije. Po struci je profesorica elektrotehnike i fizike, a do nedavnog umirovljenja predavala je fiziku u osnovnoj školi. Tajnica je HSU- Rijeka od 2004. godine. Nalazi se na listi Kukuriku koalicije na 13. mjestu u VII izbornoj jedinici.

Nada Turina – Đurić (HNS), rođena 11. srpnja 1964. u Rijeci, 1990. diplomirala na Fakultetu političkih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu. Zamjenica je župana Primorsko-goranske županije. Članica Predsjedništva HNS-a i predsjednica Županijske organizacije HNS-a Primorsko-goranske županije. Nalazi se na listi Kukuriku koalicije na 8. mjestu u VIII izbornoj jedinici.

Ana Komparić Devčić (SDP) rođena je 18.4.1976. u Rijeci. Diplomirala je 2002. na Medicinskom fakultetu u Rijeci, nakon čega je radila u tvrtci Eurodelta i Domu zdravlja PGŽ, a trenutačno je zaposlena u farmaceutskoj industriji Sanofi Aventis Hrvatska d.o.o. U Predsjedništvu je Foruma žena SDP-a Rijeka i SDP-a Hrvatske. Članica je Gradskog vijeća Grada Rijeke u posljednja dva mandata. Do 1990. bila je aktivna igračica u rukometnom klubu RK TRSAT, a danas je predsjednica Kluba. Nalazi se na listi Kukuriku koalicije na 11. mjestu u VIII izbornoj jedinici.

Ada Damjanac (SDP), rođena je u Puli 29.siječnja 1956. Završila je Pedagošku akademiju u Puli kao najbolja student ica generacije (dobitnica i nagrade Sveučilišta u Rijeci) i time stekla zvanje nastavnice fizike i tehničke kulture. Iste godine zapošljava se u Mrkoplju (Gorski Kotar) gdje je radila do 1978. godine. Od tada bez prekida radi u Osnovnoj školi Fažana kao učiteljica fizike, tehničke kulture i informatike. Zbog svog rada i rezultata u struci unaprijeđena je u zvanje mentorice. Od 2004. godine voditeljica je Županijskog stručnog vijeća tehničke kulture Istarske županije. Desetak godina bila je zamjenica ravnatelja u Osnovnoj školi Fažana i predsjednica Školskog odbora. 2009. godine izabrana je za načelnicu Općine Fažana. Trideset godina članica je Dobrovoljnog vatrogasnog društva, po zvanju viša vatrogasna časnica I. klase i u cijelom tom razdoblju aktivno je sudjelovala na gašenju požara, spašavanju ljudi i imovine, ali isto tako i u edukaciji mladeži i građana u području zaštite od požara. Nalazi se na listi Kukuriku koalicije na 12. mjestu u VIII izbornoj jedinici.

Lidija Bagarić (SDP) predsjednica je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova grada Opatije. Nalazi se na listi Kukuriku koalicije na 14. mjestu u VIII izbornoj jedinici.

Vesna Sabolić (HNS), rođena je 21. ožujka 1958. Predsjednica je Podružnice HNS-a Zadar i sedma je na  listi Kukuriku koalicije u IX. izbornoj jedinici.

Anita Bara (SDP), diplomirana je ekonomistica, zaposlena u Općoj bolnici Šibenik, i nova je predsjednica Županijske organizacije SDP-a. Nalazi se na listi Kukuriku koalicije na 11. mjestu u IX izbornoj jedinici.

Nataša Poparić (SDP) iz Sinja, rođena je 15. veljače 1962. Po struci je pravnica te je bila prva žena kandidatkinja za gradonačelnicu Sinja. Nalazi se na 13. mjestu liste Kukuriku koalicije za 9. izbornu jedinicu.

Renata Sabljar-Dračevac (SDP) je liječnica, specijalistica psihijatrije te vodi odjel Dnevne bolnice Psihijatrijske bolnice Ugljan. Predsjednica je zadarske Županijske organizacije SDP-a. Nalazi se na listi Kukuriku koalicije na 14. mjestu u IX izbornoj jedinici.

Tonka Ivčević (SDP) rođena je 1973. godine. Diplomirana je ekonomistica. Gradonačelnica je Komiže u drugom mandatu. Članica je Glavnog odbora SDP-a. Nalazi se na listi Kukuriku koalicije na 5. mjestu u X. izbornoj jedinici.

Đurđica Plančić (SDP) rođena je 1956. godine. Ekonomski fakultet završila 1980. godine u Splitu. Od 1981. do 1988. godine radila je u Općini Hvar, najprije kao referentica, a zatim kao direktorica Općinskog Zavoda za planiranje. Od 1988. godine radila je u “Hotelima Helios” (danas “Helios Faros” d.d.). 2009. godine, na prvim neposrednim izborima izabrana je za gradonačelnicu Grada Staroga Grada. Nalazi se na listi Kukuriku koalicije na 8. mjestu u X. izbornoj jedinici.

Dragica Kapetanović (HSU), nalazi se na listi Kukuriku koalicije na 12. mjestu u X izbornoj jedinici.