U fokusu

Nećemo tvrđavu Evropu! Izbeglice su dobrodošle

Žene u crnom za 25. rođendan poželjele otvorene granice

Žene u crnom za 25. rođendan poželjele otvorene granice

YouTube/Radio Slobodna Evropa

Žene u crnom su subotnjom akcijom u Beogradu poručile kako treba zaustaviti rat, a ne izbjeglice. U Knez Mihailovoj ulici aktivistkinje su istaknule tredesetak transparenata na svim jezicima naglašavajući poantu skupa ‘Nećemo tvrđavu Evropu – hoćemo otvorene granice. Izbeglice su dobrodošle’.

U akciji su učestvovali i aktivisti međunarodne mreže Žena u crnom iz Grčke, Danske, Italije, Nemačke, Holandije, Rusije, Španije i Ukrajine, kao i iz zemalja bivše Jugoslavije. Okupile su se prošli vikend u Beogradu povodom 25. godišnjice Žena u crnom.

Zatražile su da se zaustave ratovi u Siriji i širom sveta, ističući da odgovornost za rat snose evropske države koje tim putem ostvaruju svoje interese.

“Sutra se navršava 25 godina od 9. oktobra 1991. godine kada smo počele, to jest, izašle na ulici i sutra ćemo u znak solidarnosti ići sa izbeglicama po parkovima, sa ženama aktivistkinjama iz desetak evropskih zemalja”, rekla je novinarima aktivistkinja i koordinatorka Žena u crnom Staša Zajović, prenose srbijanski mediji.

Večer prije, povodom 25 godina od osnivanja Žena u crnom u petak navečer u Centru za kulturnu dekontaminaciju otvorena je izložba fotografija koje svedoče o angažmanu aktivistkinja te organizacije.

“Ovom izložbom pokušale smo da vam prenesemo sadržaj našeg rada i atmosferu našeg prostora prilično haotičnog, ali na kraju uvek plodotvornog”, rekla je aktivistkinja Žena u crnom Violeta Đikanović za N1.

Osnivačica Žena u crnom Staša Zajović je rekla da danas slave 25 godina postojanja i angažmana koji je radikalno antipatrijarhalan, feministički, antinacionalistički, antimilitaristički, internacionalistički, antifundamentalistički i antihomofobičan.