U fokusu

Imeldu Cortez čeka suđenje u zemlji s potpunom zabranom pobačaja

Ženi koja je rodila silovateljevo dijete prijeti 20 godina zatvora

Ženi koja je rodila silovateljevo dijete prijeti 20 godina zatvora

William Adrian (@Las17ElSalvador)

Žrtvu silovanja iz El Salvadora čeka kazna od dvadeset godina zatvora zbog optužbe za pokušaj ubojstva, nakon što je rodila dijete začeto silovanjem.

U slučaju koji slikovito prikazuje rigidnost zakona o pobačaju u toj zemlji, dvadesetogodišnja Imelda Cortez, porijeklom iz siromašne obitelji iz San Miguela, od travnja 2017. godine nalazi se u pritvoru. Cortez je pritvorena nakon što je rodila dijete svog očuha zlostavljača.

Nakon što ju je majka zatekla kako krvari, Cortez su prevezli u bolnicu. Liječnik hitne pomoći posumnjao je na pobačaj i pozvao policiju, koja je dijete zatekla živo i zdravo.

Cortez, koju je od njezine dvanaeste godine zlostavljao očuh (70), izjavila je da nije imala pojma da je trudna. Dijete je preživjelo, ali Cortez je optužen za pokušaj ubojstva. Zahtjev za jamčevinu je odbijen, a mlada je žena poslana u zatvor nakon tjedan dana bolničke njege.

“Ovo je najstrašnija, najskandaloznija nepravda nanesena nekoj ženi koju sam ikada vidjela”, izjavila je Bertha María Deleón, jedna od Cortezinih odvjetnica. “Država je u više navrata prekršila Imeldina prava; ona je duboko pogođena, ali odbija psihološku pomoć”.

Pobačaj je u El Salvadoru ilegalan u svim okolnostima, a potpuna zabrana dovela je do agresivnog progona žena.

Kao i u slučaju Cortez, većinom se radi o siromašnim, neudanim stanovnicama ruralnih područja osuđenima pomoću klimavih dokaza nakon ginekoloških komplikacija kao što su spontani pobačaj ili mrtvorođeno dijete.

Dok je Cortez boravila u bolnici, njezin ju je očuh posjetio i prijetio da će, prijavi li zlostavljanje, ubiti nju, njezinu braću i sestre i majku. Te je prijetnje čuo jedan pacijent, koji je o tome obavijestio medicinsku sestru, a zatim je pozvana policija.

Tužitelji su isprva optužili Cortez da je zlostavljanje izmislila kako bi opravdavala svoj zločin, sve dok očinstvo nije potvrđeno DNK testom. Optužnica za zlostavljača još nije podignuta.

Suđenje Imeldi Cortez započelo je 12. studenog ove godine, a odluka triju sudaca očekuje se u roku od tjedan dana.

Psihološka procjena ukazuje na kognitivne deficit i emocionalne smetnje koji ukazuju na pretrpljeno zlostavljanje i traumu, ali Cortez nije dobila nikakvu psihološku pomoć jer se već osamnaest mjeseci nalazi u pritvoru.