U fokusu

Sudska pobjeda okolišne inicijative

Ženska inicijativa zaustavila izgradnju brane na rijeci Kruščici

Ženska inicijativa zaustavila izgradnju brane na rijeci Kruščici

WWF Srbija Facebook

Inicijativa ‘Brave women of Kruščica’ dobila je sudski spor u kojem se bore protiv gradnje brane na rijeci Kruščici. Kantonalni sud u Novom Travniku prošli je tjedan odlučio da se ekološka dozvola za gradnju brane na rijeci odbacuje, što znači da se hitno trebaju zaustaviti daljnji radovi jer su ilegalni. 

Mala grupa žena iz sela Kruščica svakog je dana, ukupno 300 dana, 24 sata stajala na ulazu u rijeku kako bi zaustavile daljnje radove. Njihova priča dio je dokumentarca Blue Heart, koji donosi priče ljudi koji su se borili da zaštite zadnje prirodne europske rijeke od konstrukcija hidrocentrala na njima. Dokumentarac aktivističke grupe Patagonia premijeru je imao u ožujku ove godine, a do sada je prikazan diljem Europe, Japana, Južne Amerike i Australije. 

Sudska odluka da se poništi dozvola za gradnju brane donesena je jer nitko iz lokalne zajednice na koju utječe gradnja nije pozvan na obveznu javnu raspravu te nitko nije izviješten o rezultatima rasprave. Iduća razina borbe aktivističke skupine je usmjerena ka ministru Salkanu Merdžaniću kojeg će zatražiti da poništi dvije koncesije za gradnju brane na rijeci Kruščici. Dok do toga ne dođe, žene će nastaviti patrolirati na ulazu u rijeku za slučaj ilegalnih radova. 

Tahira Mika Tibold, predsjednica lokalne zajednice Kruščice komentirala je: “Sretni smo što je sud odbacio ekološku dozvolu. Međunarodno zanimanje za presudu povećalo je pritisak te pridonijelo ovoj presudi. Slavit ćemo pobjedu, no nastavljamo borbu jer znamo da je još uvijek dug put pred nama da zaštitimo naše rijeke i zajednicu od investitora u hidrocentrale.”

Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu Bosne i Hercegovine komentirala je: “Ovo je vrlo važna pobjeda za Koruščicu ali i za sve borce i borkinje za zaštitu rijeka u Bosni i Hercegovini. Ovo dokazuje da je promjena moguća te da je snaga u ljudima. Osviještenost da ovakvi projekti doprinose samo izabranim pojedincima raste te je ljudima jasno da takve inicijative nanose nepopravljivu štetu lokalnim zajednicama. Ovime šaljemo jasnu poruku ministru Merdžaniću i investitorima da ponište koncesije i odustanu od projekta jer mi nećemo odustati, a pravda je na našoj strani.”

Ryan Gellert, generalni direktor EMEA, Pantagonije komentirao je: “Ova presuda pokazuje da kao zabrinuti građani i građanke iz cijelog svijeta možemo postići da se naš glas čuje u podršci lokalnom stanovništvu koje radi na zaštiti svojih rijeka i zajednica i da zajedno možemo pomoći da se utiče na ključne odluke kao što je ova. Najveća bitka još nije dobivene pošto još uvijek postoji preko tri tisuće destruktivnih projekata planiranih širom Balkana. Međutim, lokalne pobjede kao što je ova podsjećaju nas na moć koju imaju građanske akcije podržane od strane šire javnosti.”