U fokusu

povodom sramotne presude za silovanje maloljetnice

Ženska soba: Žrtve se traumatizira, počiniteljima se daju minimalne kazne

Ženska soba: Žrtve se traumatizira, počiniteljima se daju minimalne kazne

Ženska soba na osnovu dostupnih informacija iz medijske objave Jutarnjeg lista “Maloljetnicu opili, drogirali, tri dana silovali i sve snimali, za iživljavanje dobili po godinu zatvora”, dana 13. rujna 2017. godine osuđuje postupanje pravosudnog sustava Republike Hrvatske zbog donošenja nepravomoćne sudske presude za kazneno djelo protiv spolne slobode nad tada maloljetnom osobom u trajanju od jedne godine.

Držimo kako je postupanje u ovom slučaju kaznenog djela protiv spolne slobode, a koji nažalost nije iznimka, sramotan i nedopustiv za Republiku Hrvatsku na više razina. Prilikom kvalifikacije kaznenog djela nisu uzeti u obzir relevantne okolnosti koje to djelo čine kvalificiranim oblikom kaznenog djela (počinjeno od strane više počinitelja, činjenje u dužem vremenskom periodu, maloljetnost žrtve, činjenje na ponižavajući način). Nadalje, samo trajanje kaznenog postupka prati nedozvoljivu praksu hrvatskog pravosuđa, da postupci traju i po deset godina, da se žrtvu dodatno traumatizira, kao i da se počiniteljima  izriče minimalna zapriječena kazna zatvora. Same kazne zatvora, propisane Kaznenim zakonom Republike Hrvatske, sramotno su niske za ovako teška kaznena djela, a sudska praksa izricanja minimalnih kazni (kao i u ovom slučaju) šalju direktnu poruku građanima i građankama Republike Hrvatske kako se činjenje ovakvih teških kaznenih djela kažnjava na najblaži mogući način. 

Iz svega navedenog smatramo kako je ova sudska presuda apsolutno neprihvatljiva za hrvatski pravosudni sustav, ali i za društvo u cijelosti, koje nedovoljno osuđuje i ne kažnjava na odgovarajući način počinitelje kaznenih djela seksualnog nasilja, kako nad maloljetnim, tako i nad punoljetnim žrtvama nasilja. 

Ovim putem pozivamo sve relevantne društvene aktere, zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast (uzimajući u obzir njenu neovisnost i samostalnost) da poduzmu sve potrebne korake i mjere kako bi se spriječilo ovakvo postupanje u slučajevima kaznenih djela protiv spolne slobode i slanje poruke nacionalnoj i međunarodnoj javnosti da Republika Hrvatska ova teška kaznena djela ne shvaća ozbiljno, da podržava minimalno sankcioniranje ili nesankcioniranje počinitelja ovih kaznenih djela.