U fokusu

Valerie Amos upozorava:

“Zima dolazi i osnovni artikli su nam hitno potrebni kako bi se ljude zaštitilo od hladnoće”

“Zima dolazi i osnovni artikli su nam hitno potrebni kako bi se ljude zaštitilo od hladnoće”

UN-ova tajnica i koordinatorica Valerie Amos objavila je prije nekoliko dana da će Svjetski program za hranu (WFP) obustaviti distribuciju hrane za sirijske izbjeglice ukoliko u dva mjeseca ne dobije dodatna sredstva.

Tijekom sastanka Vijeća sigurnosti UN-a, Amos je rekla da je WFP već smanjio porcije pomoći u hrani kako bi se snabdjelo što više korisnika, te da će to činiti koliko god duže može.

“Zima dolazi i osnovni artikli su nam hitno potrebni kako bi se ljude zaštitilo od hladnoće”, upozorava Amos. Dodala je kako je susjednim sirijskim zemljama pomoć također potrebna kako bi i dalje mogli primati izbjeglice, obzirom da sukobi u Siriji i dalje traju.

WFP je još sredinom rujna najavio kako će smanjiti svoje zalihe hrane za oko šest milijuna sirijskih izbjeglica zbog nedostatka sredstava, ponovivši kako im je potrebno dodatnih 352 milijuna dolara za potporu do kraja 2014. godine.

U međuvremenu, Amos je rekla da oko 600.000 Sirijaca nije moglo doći po hranu treći mjesec za redom, zbog trajnog nasilja.

Amos je dodala i kako postoji mogućnost da još deseci tisuća Sirijaca pobjegnu iz zemlje ako Islamska država nastavi napredovati u područjima sjeverno od Aleppa.

Procjene su pokazale kako je više od 160.000 Sirijaca već pobjeglo iz Aleppa tijekom nekoliko posljednjih dana, bježeći prema Turskoj.