U fokusu

Devadasi sistem

Zlostavljanje mladih djevojaka u Indiji u ime tradicije

Zlostavljanje mladih djevojaka u Indiji u ime tradicije

Praksa držanja mladih djevojaka u seoskim hramovima da ih se “štuje kako boginje” kao dio rituala u južnoj Indiji ravno je zlostavljanju i ropstvu, navodi National Human Rights Commission u izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

Rituali u kojima se djevojke oblači kao mladenke, nakon čega im se haljine uklanjaju, ostavljajući ih golima, dio su zabranjenog devadasi sistema, koji se prakticira u indijskim državama Tamil Nadu i Andhra Pradesh i dijelovima zapadne Indije. Devadasi sistem “posvećuje” djevojke životu seksualnih robinja u ime religije, a i dalje se prakticira, unatoč tome što je zabranjen 1988. godine.

“Onemogućuje im se život s obiteljima i obrazovanje. Prisiljene su živjeti u Mathamma hramovima, kao javno vlasništvo, podložno seksualnom iskorištavanju”, navode u izjavi. Izvještaj se referira na dvotjedni festival u dijelovima države Tamil Nadu, na kojemu se lokalne “boginje” slave, a sedam mladih djevojaka bude odabrano od zajednice da ostanu u hramu. Vlada je odbila optužbe za zlostavljanje: “Naša je služba za zaštitu djece obišla navedeni hram i utvrdila da su tamo i roditelji koji brinu o djevojčicama. Riječ je o tradiciji staroj 200 godina koja se prakticira u mnogim seoskim hramovima u regiji. Nismo utvrdili nijedan slučaj zlostavljanja, a naše službe motre što se događa”, navode iz Vlade.

Mđeutim, iz NHRC-a navode da se, u ime tradicije, stotine djevojčica u dobi između 7. i 10. godine prisiljava na ostatak u hramovima tijekom festivala. Također, zabranjeno im je udati se, a za život moraju zarađivati plešući u Hindu hramovima.

“Kako prolazite različitim dijelovima zemlje, nazivi tih djevojčica se mijenjaju, no ostaje činjenica da se žene prisiljava na prostituciju u ime rituala”, navodi Priyamvada Mohan Singh, profesorica kriminalistike koja je 2016. godine provela anketu o devadasi tradiciji za indijsku vladu. “Tradicija postoji u državama Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Karnataka i Maharashtra. Dokumentirali smo velik broj takvih slučajeva tijekom istraživanja”.

NHRC ističe da ove prakse krše prava djece i tražili od vlada Tamil Nadua i Andhra Pradesha da daju svoj odgovor u roku četiri tjedna.