U fokusu

web stranica koja promovira pravo na izbor

Znaj znanje: Informiran izbor je ispravan izbor!

Znaj znanje: Informiran izbor je ispravan izbor!

Znajznanje.org je web stranica na kojoj zainteresirane osobe mogu pronaći relevantne, nepristrane informacije o – pobačajima. Naime, u HR ne postoji web-stranica koja bi objedinila zakonske propise i tehničke detalje, te druge važne informacije koje su potrebne prilikom donošenja eventualne odluke o pobačaju. Autorice smatraju da je pravo na pobačaj kao pravo na izbor jedno od temeljnih ljudskih prava i kako niti crkva niti država ne smiju zadirati u intimu donošenja odluke u tom smislu. Naziv Znaj znanje indicira da je ispravna informacija jedina vodilja pri donošenju odluka vezanih uz seksualno ponašanje.

Projekt je nastao u sklopu projekta Mlade žene mijenjaju svijet u organizaciji CESI i financijski potpomognutom od strane Ministarstva  socijalne politike i mladih.

Važno je naglasiti da web stranica promovira pravo na izbor. Pobačaj nije kontraceptivno sredstvo i ne smije se koristiti na taj način. No, isto tako, nije niti karta za pakao, vječno prokletstvo ili neki drugi motiv dogme koju određeni sustavi nastoje promovirati u hrvatskoj zbilji. Stav da se pobačaj koristi kao kontracepcija i da se njima najčešće služe tinejđerice u nezgodi jednostavno ne drži vodu: čak 93 posto žena koje abortiraju u HR su starije od 20 godina, 78 posto njih su već majke. Pobaciti ili zadržati dijete je odluka koju valja donijeti na temelju informacija, osjećaja i u skladu s mogućnostima i posljedicama, konsenzualno – unutar para, no nije dozvoljeno propitivati  autonomiju žene nad vlastitim tijelom. Seksualna i reproduktivna prava i pravo na izbor su temeljna ljudska prava.

Informacije su podijeljene u rubrike koje pokrivaju seksualnu edukaciju, zakonski okvir, priziv savjesti, način izvođenja pobačaja, te adresar bolnica koje rade pobačaje na zahtjev žene, uz brojeve telefona i cijene. Kroz koji dan će biti dodana i rubrika koja se tiče i psihološkog aspekta pobačaja.

Web i Facebook stranica će se nadopunjavati informacijama koje se tiču pobačaja, reproduktivnog zdravlja i prava. U sekularnoj državi kakvom se Hrvatska naziva, odluke vezane uz temeljna ljudska prava ne smije i ne treba donositi crkva. Ukidanje prava na pobačaj neće smanjiti broji izvršenih pobačaja, već će isti prelaskom u ilegalnu sferu postati opasniji za žene.  

Žensko tijelo ne smije biti pitanje od javnog interesa!