U fokusu

PRIJEDLOG VIŠNJE LJUBIČIĆ ZA PRAVOBRANITELJICU ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA - SKANDALOZAN

Žrtve državne diskriminacije branit će državna službenica

Vlada nastavlja skandalizirati javnost svojim samovoljnim odlukama u zaštiti ljudskih prava. Najnoviji eksces tiče se izbora nove pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Za tu funkciju, kojoj je temeljna značajka neovisnost od državnih institucija i vlasti, Vlada je predložila Višnju Ljubičić, državnu službenicu koja je godinama radila u MORH-u, a posljednje desetljeće zaposlena je u Vladinom Uredu
za ljudska prava.
Žrtve državne diskriminacije branit će državna službenica
Vlada nastavlja skandalizirati javnost svojim samovoljnim odlukama u zaštiti ljudskih prava. Najnoviji eksces tiče se izbora nove pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Za tu funkciju, kojoj je temeljna značajka neovisnost od državnih institucija i vlasti, Vlada je predložila Višnju Ljubičić, državnu službenicu koja je godinama radila u MORH-u, a posljednje desetljeće zaposlena je u Vladinom Uredu za ljudska prava.
Izbor je apsurdan jer mnoge pritužbe koje građani upućuju pravobraniteljici tiču se upravo diskriminacije od državnih i javnih institucija. No, kandidate koji nisu dio državnog aparata i koji imaju bogato aktivističko iskustvo u borbi za rodnu ravnopravnost i(li) vrhunsku naobrazbu o tome, Vlada je odbacila.
Ostali kandidati nisu ni pozvani na razgovor
“Odbačeni” kandidati nisu bili pozvani na razgovor, što je temeljna pristojnost u provedbi bilo kojeg natječaja. Odluku je Vlada donijela na prekjučerašnjoj sjednici, i to na njezinom dijelu zatvorenom za javnost. No u priopćenju s tog dijela sjednice odluka nije spomenuta, što očito govori da Vlada izbjegava javnosti obznaniti i obrazložiti svoj kontroverzni izbor. U tome je dosljedna, pa tako glasnogovornik premijerke Kosor, Mladen Pavić, jučer nije imao vremena objasniti Vladino stajalište. No neuspjeli pokušaj skrivanja od javnosti manji je Vladin problem.
Prijedlog neće proći  u Saboru?
Mnogo je veći to što prijedlog u Saboru najvjerojatnije neće proći jer ga ne podržava koalicijski partner – SDSS. Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac na prekjučerašnjoj sjednici Vlade nije glasao za prijedlog da pravobraniteljica postane Višnja Ljubičić. Njegovo je protivljenje, kako doznajemo, načelno. Uzelac, naime, smatra da za pravobranitelja ne može biti izabrana osoba koja dolazi iz državne uprave, nego da tu važnu neovisnu instituciju treba voditi stručnjak i(li) znanstvenik.
– Vlada želi pokornog službenika, a ne osobu koju građani prepoznaju kao borca za ljudska prava i koja godinama pomaže žrtvama diskriminacije – komentirala je Sanja Sarnavka.
 
 
Uvjet – istaknut borac za ljudska prava

U javnom pozivu tražilo se da kandidat mora biti osoba koja je istaknut borac za ljudska prava. Taj uvjet ispunjavalo je nekoliko kandidata koji su se javili na poziv – primjerice dr. Ivana Radačić, znanstvenica u Institutu “Ivo Pilar”, dugogodišnja aktivistica te pravna savjetnica ženskih udruga, Sanja Sarnavka, voditeljica udruge Babe i jedna od javno najprepoznatljivijih borkinja za rodnu ravnopravnost i ženska prava, te Goran Selanec, aktualni savjetnik za pravna pitanja u Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost.