U fokusu

Djevojčice mladenke

Žrtve tradicije i siromaštva

Žrtve tradicije i siromaštva

Prema izvješću Međunarodnog centra za istraživanje o ženama (ICRW) u 51 zemlji još uvijek postoji tradicija sklapanja braka s djevojčicama. Na vrhu popisa je Nigerija, a slijede je Čad, potom Bangladeš te Gvineja.

Prema procjenama UN-a i organizacija za zaštitu ljudskih prava, 14 posto djevojčica mlađih od 15 godina primorano je na udaju, a čak 52 posto njih su mlađe od 18 godina.

Najčešće ih udaju za puno starije muškarce. Tko može zaboraviti priču o osmogodišnjoj djevojčici iz Jemena koja je preminula od unutarnjih ozljeda nakon prve bračne noći?

Također, nedavno je nigerijski senator Sen Ahmed Yerima pokušao blokirati osuvremenjivanje nigerijskog zakonodavstva i progurati zakon o dozvoli braka s maloljetnim djevojkama koje bi trebalo tretirati kao odrasle osobe.

Dvije djevojke, sestre iz Jemena, Saadah i Amnah, primorane da se udaju s nepunih 14 godina, pobjegle su od svojih muževa i započele novi život u trošnom stančiću. Iako jedva sastavljaju kraj s krajem, a susjedstvo ih često gleda s prezirom jer su napustile muževe, drago im je da su pobjegle od još težeg života.

Stoga, ICRW-a je ponudio plan i smjernice za rješavanje ovog problema i smanjenje ove strašne statistike. Prije svega, ICRW zahtjeva osiguranje prava djevojčicama na puno obrazovanje, pravno reguliranje minimalne dobi za brak (18 godina), te ukidanje udavanja djevojčica i prodavanje za novac, odnosno poštivanje zakonske regulative. Također, traži se edukacija roditelja po pitanju posljedica udavanja djevojčica te osiguranje ekonomske potpore i poticaja za djevojke i njihove obitelji.