Uncategorized

28.08, 19 sati, Trg žrtava fašizma

Antifašizam je moj izbor

Antifašizam je moj izbor

Facebook događaja

Uoči sjednice Skupštine Grada Zagreba na kojoj će se glasati o izmjeni imena Trga maršala Tita, inicijativa “Antifašizam je moj izbor” poziva vas na prosvjed koji će se održati u ponedjeljak 28.8. u 19 sati na Trgu žrtava fašizma.

“Zagreb je nepokoreni grad, a takav će i ostati unatoč pokušajima revizije prošlosti od strane ekstremne desnice koja uz potporu aktualnog gradonačelnika nastoji izbrisati antifašističko naslijeđe promjenama imena ulica i trgova umjesto da se bavi stvarnim problemima građana i građanki Zagreba. Vrijeme je da još jednom glasno kažemo da je Hrvatska u svoj Ustav upisala antifašizam kao temelj svoje državnosti, ali i da je antifašizam vrijednost koja ne treba biti propisana već življena.

Dok se suočavamo sa sve većom nezaposlenosti, siromaštvom i iseljavanjem mladih, trebamo nametnuti bitne teme za ovo društvo, ali se i odlučno suprotstaviti reviziji prošlosti, ‘alternativnim činjenicama’ i veličanju ustaštva”, poručuju organizatori/ice. 

U prigodnom kulturnom programu sudjelovat će brojni umjetnici, a neki od govornika/ca na prosvjedu su:

  • Sandra Benčić, aktivistica
  • Mirjana Krizmanić, psihologinja
  • Ivica Buljan, redatelj
  • Jakov Kolak, student

Inicijativu su dosad podržali: Antifašistička liga Hrvatske, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Centar za mirovne studije, Centar za ženske studije, Documenta, Društvo Josip Broz Tito, Građansko-liberalni savez (GLAS), Lezbijska grupa Kontra, Kulturnjaci2016, Mreža antifašistkinja Zagreba, Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Socijalistička radnička partija Hrvatske, Socijaldemokratska partija Hrvatske, Srpsko narodno vijeće, Naprijed Hrvatska, Nova ljevica, Održivi razvoj Hrvatske (ORaH), Protagora, Radnička fronta, ZA GRAD, Zagreb je naš!, Židovska općina Zagreb, Ženska mreža Hrvatske.