Uncategorized

Dođite na 13. Dane Marije Jurić Zagorke!

Dođite na 13. Dane Marije Jurić Zagorke!

Centar za ženske studije

Centar za ženske studije poziva vas na 13. Dane Marije Jurić Zagorke!

U četvrtak 21. studenog 2019. u 10 sati bit će položen vijenac na grobu Marije Jurić Zagorke na Mirogoju, a od 11 do 16 sati Memorijalni će stan Marije Jurić Zagorke biti otvoren za javnost. Posjetitelji će moći vidjeti stan u kojem je Zagorka živjela 19 godina, stalni postav, te čuti poznate i manje poznate informacije i priče iz života popularne spisateljice i prve hrvatske novinarke. Memorijalni će stan biti otvoren za javnost i u nedjelju, 24.11. od 11 do 16 sati.

U suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u petak i subotu, 22. i 23.11. održat će se književno – znanstveni skup Dani Marije Jurić Zagorke na temu “Emocija, manipulacija, legitimacija”. Godišnje teme znanstvenih skupova u sklopu Dana Marije Jurić Zagorke ustrajno, borbeno i angažirano artikuliramo prateći aktualna društvena zbivanja u želji da ih kritički razmotrimo. Uslijed ekonomske krize i rastakanja socijalne države posljednjih desetljeća svjedočimo i pojačanoj neoliberalizaciji medijskog polja, javnih dobara te retradicionalizaciji javnih institucija i konzervativnim udarima na ljudska prava, prava žena, seksualnih i drugih manjina. U borbi za hegemoniju mobiliziraju se i emocionalna stanja pojedinaca i grupa kroz individualizaciju odgovornosti za neuspjeh, tjeskobu, depresiju. Kao odgovor bremenitom historijskom vremenu ove smo godine skup posvetile kritičkom promišljanju emocija, (de)legitimacije i manipulacije potonjih iz rodne i feminističke perspektive.

Ovogodišnje Dane zatvorit ćemo u utorak, 26.11. u 18:00 sati dodjelom Nagrade za studentski rad na temu ženske i rodne problematike. Ovu nagradu Centar dodjeljuje jedanaestu godinu zaredom smatrajući obrazovanje vezano uz ženske i rodne teme važnim dijelom novih, progresivnih kritičkih znanja u obrazovanju na svim razinama, a posebice u visokoškolskom obrazovanju.

Sva se događanja odvijaju u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorka, Dolac 8.

Osim događanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke posjetitelji će moći posjetiti dvije tematske šetnje Zagrebom. U petak, 22.11. imat će priliku doživjeti nastanak Zagorkinog najpoznatijeg romana “Grička vještica” kroz šetnju “Iz Zagorkinog pera”. Svoj dolazak možete najaviti na mail zagorka@zenstud.hr ili na broj telefona 098 433 121, a tada ćete saznati mjesto i vrijeme sastanka. Broj mjesta je ograničen.

U nedjelju, 24.11. u 11 sati na Trgu bana Jelačića ispred spomenika krenut ćemo u šetnju “Zagorkinim tragom kroz Zagreb” pod vodstvom Slavice Jakobović Fribec, a koja će završiti u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke. Za ovu šetnju nije potrebna prijava.