Uncategorized

izložba

Filmska komuna Rožava – Oblici slobode

Filmska komuna Rožava – Oblici slobode

U četvrtak 24. listopada u 20 sati u Galeriji Nova otvara se izložba Oblici slobode grčke kustosice iLiane Fokianaki i Filmske komune Rožava, kolektiva osnovanog 2015. godine koji djeluje u autonomnoj regiji Rožava čije ime znači “zapad” a odnosi se na zapadni dio Kurdistana (današnja sjeverna Sirija). Otvorenju će prethoditi predavanje i promocija knjige Jonasa Staala Umjetnost propaganda u 21. stoljeću, u 18.30 sati, a kustosko vođenje izložbom zakazano je za 20:30 sati istoga dana. U petak, 25. listopada, u 19 sati, u Galeriji Nova će se održati seminar Umjetnost kao kontra-hegemonija na kojem će sudjelovati umjetnici Jonas Staal, Milica Tomić i Marina Vishmid, a moderirat će ga iLiana Fokianaki. Popratni program izložbe Oblici slobode zaključit će se u utorak 12. studenog u 19 sati s Bitkom za Rožavu – diskusijom Jerka Bakotina i Nikole Kuprešanina te projekcijom epizode njihovog dokumentarnog serijala Kurdi posvećene kurdskom revolucionarnom pokretu u Siriji. Izložba će biti otvorena do 30. studenog.

Izložba Oblici slobode bavi se Filmskom komunom Rožava, a učenje procesa i jedinstvenih vrijednosti Rožavske revolucije ključno je za razumijevanje uvjeta rada kolektiva. Ovo demokratsko društvo bez države temelji se na ženskim pravima, ekologiji i jednakosti u svim sferama života. Politički projekt Rožave dovodi u pitanje patrijarhalni sustav, osnažuje etničke i vjerske manjine te nadahnjuje otvaranje lokalnih demokratskih prostora. Sve odluke o društvenim pitanjima, od infrastrukture i energije do obrazovanja i nasilja u obitelji, raspravljaju se na javnim sastancima gdje se provodi kolektivno odlučivanje. Rožava se upravo ovih dana suočava s najokrutnijim prijetnjama i bori se za opstanak.

Posredujući iskustva dnevne borbe u građanskom ratu u Siriji te kolektivni napor Rožave da izgradi novo društvo, izložba Oblici slobode bavi se vrijednostima i idealima Rožavske revolucije. Filmska komuna Rožava potiče lokalnu filmsku kulturu proizvodnjom novih filmova, obrazovanjem novih generacija filmaša te organiziranjem filmskih projekcija i razgovora o ulozi filma u suvremenom društvu. Iz bogatog arhiva kolektivno proizvedenih filmova izložba predstavlja dio filmova koji su odabrani na temelju razgovora između kustosice iLiane Fokianaki i članova Komune, s ciljem predstavljanja metodologija, procesa mišljenja i radikalnih zamisli kolektiva.

Razvijajući gerilske strategije povezivanja šire publike gradova u Rožavi s filmskom produkcijom, Komuna koristi filmove lokalne produkcije ali i one zapadnog kanona, poput filmova Charlieja Chaplina i Bustera Keatona, naročito Svjetla velegrada (1931.), Mališan (1921.) i General (1926.) koje je Komuna prikazala u brojnim gradovima u regiji. Odabir ovih filmova je pragmatičan: oni prevazilaze jezičnu barijeru prikazivanjem nijemih filmova kako bi prenijeli poruku otpora. Izložba također uključuje neke od klasika Chaplina i Keatona koji u rožavskom kontekstu označavaju pobjedu potlačenih naglašavajući klasnu borbu i ulogu radničke klase.

Nakon Atene, izložba u Galeriji Nova u Zagrebu druga je iteracija izložbe Oblici slobode koja će iduće godine biti predstavljena u nizu uglednih svjetskih galerija i umjetničkih prostora: e-flux, New York; Vera List Centre, New York; Van Abbemuseum, Eindhoven i Art Centre, New Zealand. Ova izložba nastavak je suradnje iLiane Fokianaki i kustoskog kolektiva WHW koji je u svibnju ove godine u galeriji State of Concept Athens predstavio svoju izložbu Otvorit ću vrata ravno, ravno u vatru koja tematizira figuru partizanki i ulogu žena borkinja i aktivistica u različitim povijesnim i suvremenim borbama. Izložba će u prosincu biti predstavljena i u Galeriji Nova.

iLiana Fokianaki je kustosica i spisateljica, koja živi i radi u Ateni i Rotterdamu. U Ateni je 2013. osnovala neprofitnu galeriju State of Concept Athens, a 2016. s Antonijom Alampi osnovala je Future Climates, platformu za održivu budućnost malih organizacija suvremene umjetnosti i kulture. Predavala je teoriju fotografije i umjetnosti na različitim grčkim institucijama i inozemstvu, kustosica je brojnih izložbi u različitim međunarodnim muzejima i galerijama. Recentno je u State of Concept Athens bila kustosica izložbe FORENSIC ARCHITECTURE: Violence, Fast and Slow.

RASPORED:
četvrtak 24/10/2019.

18.30 Jonas Staal, Umjetnost propaganda u 21. stoljeću, predavanje i promocija knjige
20.00 otvorenje izložbe Filmska komuna Rožava Oblici slobode
20.30 iLiana Fokianaki, vodstvo kroz izložbu

petak 25/10/2019.
19.00 seminar Umjetnost kao kontra-hegemonija
sudionici: Jonas Staal, Milica Tomić i Marina Vishmid
koncept i moderacija: iLiana Fokianaki

utorak 12/11/2019.
19.00 Jerko Bakotin i Nikola Kuprešanin: Bitka za Rožavu – diskusija i projekcija epizode dokumentarnog serijala Kurdi posvećene kurdskom revolucionarnom pokretu u Siriji

Izložba je otvorena do 30/11/2019, radno vrijeme Galerije Nova: utorak – petak 12.00 do 20.00, subota 11.00 do 14.00 sati.

Program podržavaju: Foundation for Arts Initiatives, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, HAVC, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Zaklada Kultura nova