Uncategorized

predstavljanje Biltena Srpskog narodnog vijeća

Govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2015.

Govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2015.

SNV

Najnoviji broj Biltena Srpskog narodnog vijeća bit će predstavljen u utorak, 8. marta 2016., s početkom u 11 sati, u prostorijama SNV-a (Ljudevita Gaja 7, Zagreb).

Dvije predizborne kampanje, obilježavanje 20. godišnjice Oluje vojnim mimohodom u Zagrebu i koncertom Marka Parkovića Thompsona u Kninu, ukidanje ćirilice u Vukovaru te brojni pokušaji rehabilitacije ustaškog režima samo su neki od događaja koji su obilježili godinu koja je iza nas. U 2015. svjedočili smo i sve češćem korištenju govora mržnje od strane javnih osoba i dijela medija, kao i porastu prijetnji i fizičkih napada na Srbe u Hrvatskoj. Zbog toga će, kako pokazuju podaci koje prikupljaju Srpsko narodno vijeće i Klub zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru, 2015. ostati upamćena kao godina u kojoj je nacionalistička, antimanjinska atmosfera dosegnula velike razmjere.

Konkretni primjeri napada, prijetnji, uništavanja privatne imovine ili imovine u vlasništvu srpskih institucija te izjava javnih osoba koje sadrže govor mržnje i pozivaju na netoleranciju prema Srbima objedinjeni su u najnovijem broju Biltena Srpskog narodnog vijeća. Javno predstavljanje Biltena “Govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2015” održat će se u utorak, 8. marta 2016., s početkom u 11 sati, u prostorijama SNV-a (Ljudevita Gaja 7, Zagreb). Prikupljene podatke, uzroke i posljedice sve prisutnije netolerancije u društvu predstavit će dr. Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, i Tamara Opačić, autorica Biltena.