Uncategorized

Sve karte na stol

Homo, fešta! LGBT festival kojeg kaotična 2020. nije uspjela otkazati!

Homo, fešta! LGBT festival kojeg kaotična 2020. nije uspjela otkazati!

Homo, fešta! je LGBT festival kojeg kaotična 2020. nije uspjela otkazati. Festival je otvoren i besplatan za sve, organizira ga Centar za građanske inicijative Poreč u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem i Duginim obiteljima, a sufinancira ga Grad Poreč.  

Program:

28.8.

12h Izložba “Volim te bez ali”, autora Benjamina Strikea (HR)

Obala maršala Tita 5

“Volim te bez ali” printani je nastavak Instagram projekta istoimenog naziva. Serija fotografija  sastoji se od 10 portreta roditelja LGBT djece koje prati i popratna priča o njihovom bezuvjetnom prihvaćanju svoje djece, o tome kako su saznali za seksualnu orijentaciju svog djeteta, svojim strahovima i kako su ih nadišli, kako su reagirali netom nakon što su saznali, što sada čine da olakšaju ili poboljšaju život svog djeteta, na koje su se načine aktivistički angažirali na području LGBT prava, što poručuju drugim roditeljima i čemu se nadaju. Cilj projekta #VolimTeBezAli je čuti priče čim više roditelja te pokazati da isti imaju ime i lice, kako bi se ukazalo da svijetlih primjera roditeljske podrške i aktivizma svakako ima, samo je isti zastupljen na mikro razinama. Ovo je prva izložba zagrebačkog fotografa i socijalnog radnika Benjamina Strikea.

Izložba će biti postavljena na javnoj površini 28. i 29. kolovoza pa vas sve pozivamo da prošetate Obalom maršala Tita u Poreču i pročitate dirljive priče roditelja.

19h Otvorenje festivala

Izložba “”30″ portreti transrodnih i cisrodnih nenormativnih osoba”

Autorica: Jasna Klančišar (SLO)

Foaje kina, Narodni trg 1

Proces 30 sekundi portretiranja, koji vidi siluete, lica i tijela koji izlaze iz tame kao rezultat jake rasvjete, stvara (novi) prostor za transrodne i cisrodne nenormativne osobe. Dvostruka, trostruka, oštra ili neoštra slika pri mekom svjetlu jasno ocrtava dijelove tijela i odabrane predmete koji su značajni za portretiranu osobu, dok istovremeno zahtijeva pomnu pažnju portretirane osobe, fotografkinje i asistentice. Korištena fotografska tehnika prekida s definicijom fotografije kao “zarobljenim trenutkom”, preimenujući je u čin stvaranja, pa čak i crtanja svjetlom. Sedamnaest portreta nastoji učiniti da transrodne i rodno varijantne osobe budu vidljive, da pokažu svoju snagu i ljepotu kroz proces zasnovan na međusobnom povjerenju i izboru portretirane osobe da bude viđena onako kako želi biti viđena, u svijetu koji često to onemogućuje ili ih objektivizira.

Jasna Klančišar slovenska je fotografkinja, profesorica, kustosica i aktivistkinja. Asistentica autorici na projektu je Maja Ličen, lingvistkinja, sociologinja i aktivistkinja.

Biografija autorice:

Doc. MgA. Jasna Klančišar rođena je 1973. godine u Ljubljani. Godine 2002. diplomirala je na FAMU (Film and TV School of the Academy of Performing Arts in Prague). Tamo zaključuje i magistarski studij 2004. godine pod mentorstvom Viktorja Kolara. Samostalno i kolektivno izlagala na brojnim izložbama: Ajdovščina, Hrasnik, Kranj, Lendava, Ljubljana, Maribor, Piran, Velenje, (SLO); Lodz, Praha, (CZ); Krakow (PL); Beograd, Subotica (SRB); Buje (HR); itd. Profesionalno se posvećuje dokumentarnim projektima. Zanimaju ju prije svega marginalizirane skupine. Tako je nastalo nekoliko ciklusa: “Objemi me močno”, o lezbijskom paru; “Vzhodno od zore zahodno od mraka”, o životu žena u domu za samce; “Portreti iz Hrastnika”, o životu u malom rudarskom mjestu i druge. Između ostalog eksperimentirala je s mogućnostima digitalne tehnologije pa je nastala serija “Prikrite krajine”. Kao kustosica djeluje na mnogim festivalima i događanjima gdje promovira prije svega mlađe umjetnice i umjetnike. Od 2009. godine radi kao profesorica na Akademiji za vizualno umetnost A.V.A. te na Višji strokovni šoli Sežana.

{slika}

21h Projekcija filmova:

Šetamo za ljubav, bebo 48′ (BIH), KRIVA produkcija

Dokumentarni film “Šetamo za ljubav,bebo” prati članice i članove organizacijskog odbora prve bosanskohercegovačke povorke ponosa. U periodu od 6 mjeseci, nakon prve medijske objave o održavanju povorke ponosa, članice i članovi organizacijskog odbora se suočavaju s mnogobrojnim administrativnim, sigurnosnim i mnogim drugim preprekama. Prva Povorka ponosa u Bosni i Hercegovini je uspješno održana u rujnu 2019. godine u Sarajevu. KRIVA produkcija osnovana je 2014. godine, kao kolektiv koji okuplja aktivistice/aktiviste, video producentice/producente, umjetnice/umjetnike i dizajnerice/dizajnere. Ideja od samog početka bila je producirati multimedijalni sadržaj koji svojim feminističkim politikama otvara prostor marginaliziranim idejama i praksama u društvu: otvoreno govori o seksu, seksualnosti, rodu, kulturi, umjetnosti, pokretima za socijalnu pravdu i aktivizmu. KRIVA se u proteklom periodu profilirala kao nezavisna video produkcija i neprestano nastavila producirati sadržaj samostalno ili u suradnji s mnogobrojnom nevladinim organizacijama i osobama koje dijele njihovu viziju.

Ja bi’ da to imam doma  30′ (HR), autorice: Ana Opalić i Noah Kraljević

U dokumentarnom filmu “Ja bi’ da to imam doma” 9 protagonista i protagonistkinja progovara o svojim iskustvima s doživljenim bullyingom, diskriminacijom i nasiljem. Ideja filma bila je okupiti pripadnike i pripadnice LGBTI zajednice u najširem smislu – tako da su zastupljena “sva slova akronima” te osobe različite dobi i iskustava – osobe koje su doživjele vršnjački bullying i nasilje zbog svog rodnog identiteta i izražavanja, osobe koje su doživjele obiteljsko nasilje zbog svoje seksualne orijentacije, osobe koje su doživjele fizičke napade na javnim mjestima te osobe koje su zbog neprihvaćanja okoline pokušale suicid. Film progovara i o drugim temama kao što su odrastanje, odnos s roditeljima te coming out i posljedično (ne) prihvaćanje okoline.

Ana Opalić dubrovačka je fotografkinja, snimateljica i redateljica koja se u svojem radu često fokusira na LGBTI pitanja. Kao snimateljica Opalić je radila na dokumentarnom filmu Diane Budisavljević “Nije ti život pjesma Havaja”, a s Noom Kraljevićem režirala je film “Još jednom”. Članica je queer bendova “U pol’ 9 kod Sabe” i “Ti, ja i moja mama”.

Noah Kraljević je snimatelj, montažer i redatelj koji već 14 godina radi u produkciji K-zone (Vox Feminae Festival). Kao montažer radio je na filmu “Jezik, rod i spol”, a s Anom Opalić režirao je film “Još jednom”. Jedan je od suosnivača udruge TransAid, a zbog svog doprinosa zajednici na Povorci Ponosa 2014. godine proglašen je LGBT osobom godine.

22:30h Tribina “Roditeljska ljubav i podrška”

Ljetno kino Roxy (ili Kino Poreč u slučaju lošeg vremena), Narodni trg 1

Česte su akcije, prosvjedi, reakcije, mnoga su umjetnička djela, izložbe, filmovi, predstave LGBT tematike, brojni su aktivisti i aktivistkinje, no javni istupi roditelja LGBT osoba rijetka su i gotovo dosad u Hrvatskoj neviđena pojava. Projekt u kojem progovaraju roditelji LGBT osoba užario je društvene mreže i medijski prostor te tim povodom razgovaramo o važnosti roditeljske podrške, prihvaćanja i neosuđivanja iz dvije perspektive: samih roditelja i LGBT osoba. 

Sudjeluju:

Benjamin Strike, socijalni radnik i fotograf

Daniel Martinović, koordinator Duginih obitelji, član inicijative Ponosni Zagreb

Gordana Samardžić, majka prvog hrvatskog gej jutjubera, suučesnica projekta Volim te bez ali

Jasna Klančišar, fotografkinja, profesorica, kustosica i aktivistkinja

Maja Ličen, sociologinja lingvistkinja i aktivistkinja

Noah Kraljević, snimatelj, montažer i redatelj

29.8.

22h Trash party “Volim i postojim” – DJane Mirilo

Eurodance, pop, cro dance trash hitovi strane i domaće glazbe

Intersport, Zelena laguna

DJane Mirilo je fiumanka, šašava i vesela! Gušta rasplesati ljude pa ‘ajmo joj ostvariti tu želju i u Poreču! Homo se vratit šnjom u lude devedesete. Bit će šesno, trešno i šareno! 

DJane Mirilo u glazbene vode bacila se naglavačke prije nepune dvije godine. Žanrovima nije opterećena, od glazbene selekcije pretežito bira plesne žanrove i hitove iz nekih nostalgičnih razdoblja kao i one zarazne, bezvremenske zvuke. 

Upad je besplatan, a sve što sa sobom trebate ponijeti su dobra volja i plesne cipelice! 

Više pronađite OVDJE.