Uncategorized

Priručnik za političare_ke

Kako se ispričati za zločine

Kako se ispričati za zločine

Inicijativa mladih za ljudska prava Facebook

Inicijativa mladih za ljudska prava vas poziva na konferenciju koja će se održati u utorak 31. srpnja 2018. s početkom u 11 sati u uredu Inicijative (Ignjata Đorđića 8A, Zagreb, 2. kat). Tema konferencije je – kako se ispričati za zločine – u sklopu koje će biti predstavljen i istoimeni priručnik Inicijative mladih namijenjen političarima, najvišim hrvatskim dužnosnicima, koji su dužni uputiti ispriku preživjelima i obiteljima žrtava kršenja ljudskih prava koje su počinili pripadnici državnih institucija.

Priručnik za političare predstavit će Nikola Puharić, programski direktor Inicijative te Branka Vierda, koordinatorica programa pravde Inicijative mladih za ljudska prava.

Svrha priručnika je da političare potakne na odgovorno suočavanje s prošlošću te ukaže na značaj koji isprike imaju za ostvarivanje pravde za žrtve masovnih kršenja ljudskih prava, suočavanje s prošlošću te unaprjeđenja procesa pomirenja. Pored toga, priručnik analizira međunarodnu i dosadašnju domaću praksu isprika te nudi preporuke kako se ispričati za zločine.

Inicijativa mladih za ljudska prava ovog je tjedna otvorila online peticiju #ISPRIKA te je pozvala građanke i građane da svojim potpisom daju podršku izgradnji Hrvatske kao zajednice temeljene na vladavini prava, pravnoj sigurnosti, istini, jednakosti, demokraciji i ljudskim pravima. Peticija zahtijeva od predsjednice i premijera da upute iskrenu ispriku žrtvama masovnih kršenja ljudskih prava i ratnih zločina za vrijeme i nakon VRO Oluje u kolovozu 1995.