Uncategorized

flash mob akcija

Modna revija ‘Catwalk against catcalls’

Modna revija ‘Catwalk against catcalls’

Hollaback! je međunarodni pokret posvećen iskorjenjivanju uličnog uznemiravanja žena i LGBTIQ osoba. Ulično uznemiravanje uključuje širok niz neželjenih ponašanja poput šlatanja, dobacivanja uvreda i komentara na javnim mjestima, a predstavlja jedan od najraširenijih oblika rodno uvjetovanog nasilja te manifestaciju seksizma i homofobije. Hollaback u Hrvatskoj djeluje od 2011. kao građanska inicijativa. Zagovaramo sigurnost i slobodu javnih mjesta za sve skupine te poručujemo da za seksizam i nasilje nema opravdanja.

Smatramo kako umjetnost može potaknuti društvene promjene i pozivamo Vas da sudjelujete na “modnoj reviji” koju organiziramo u subotu, 13. travnja u 13 sati na Cvjetnom trgu.

Na našoj reviji crvenim tepihom šeću osobe noseći u rukama transparent koji sadrži uvrede/nazive koje su te osobe čule za vrijeme uličnog uznemiravanja. Organizatori za to vrijeme čitaju proglas i svjedočanstva uličnog uznemiravanja. Već treći put organiziramo takvu reviju i planiramo da bude glasnija i jača nego ikad, s više govora i štandom na kojem ćemo dijeliti materijale i na kojem će prolaznici moći ostaviti svoje svjedočanstvo.

Podržite nas i budite model na našoj modnoj reviji, noseći transparent s primjerom uznemiravanja kojeg ste sami doživjeli ili je doživio netko vama blizak. I pošaljite poruku da se seksizam i homofobija u našem društvu ne toleriraju!

AKTIVNOSTI I ROKOVI:

  • 13. travnja, subota, 12:30 sati, Cvjetni trg – Modna revija

O NAMA

Hollaback Hrvatska već osam godina djeluje u Hrvatskoj, vođen od skupine volontera i volonterski. Organizirale smo velik broj edukacija i radionica na temu uličnog uznemiravanja (putem suradnje s udrugama poput Ženska soba, CESI, Syncro Hrvatska i učeničkim domovima), provele istraživanja pravnog okruženja po pitanju uličnog uznemiravanja te prevalencije fenomena kao i razne kampanje poput kampanje “Sigurna mjesta” u kojoj smo surađivale s više poznatih klubova poput Katrana, Medike i Hotpota. Projekt “Sigurni kvartovi” uključivao je kvalitativno i kvantitativno istraživanje sigurnosti gradske četvrti Maksimir, rad na prevenciji te zagovaranje sigurnosti na području tog zagrebačkog kvarta.