Uncategorized

Predstavljanje rezultata istraživanja o percepciji novinara nacionalnih medija o otvorenosti vrha izvršne vlasti

‘Najlošiji su oni s najviše političke, financijske i represivne moći’

‘Najlošiji su oni s najviše političke, financijske i represivne moći’

Zbor istraživačkih novinara HND-a i GONG organiziraju predstavljanje nalaza istraživanja o percepciji novinara nacionalnih medija o otvorenosti vrha izvršne vlasti “Najlošiji oni s najviše političke, financijske i represivne moći” u petak, 6. lipnja 2014. u 10 sati u Hrvatskom novinarskom društvu, Perkovčeva 2 u Zagrebu.

Rezultati istraživanja u kojem su sudjelovali novinari nacionalnih medija, a koje su od 7. travnja do 7. svibnja 2014. proveli Zbor istraživačkih novinara HND-a i GONG, pokazuju da su za novinarska pitanja, komentare i intervjue najzatvorenija državna tijela s najvećom koncentracijom političke i financijske moći: Vlada RH i Ministarstvo financija.

Također, prevladavajuća percepcija među novinarima je da državna tijela snažno diskriminiraju novinare na temelju utjecajnosti i kritičnosti medija za koje rade te na osnovu osobnih poznanstava između urednika, novinara, političara i glasnogovornika.

Na konferenciji za novinare govorit će:

  • dr. sc. Dragan Bagić, docent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu,
  • Hrvoje Zovko, predsjednik Zbora istraživačkih novinara,
  • Jelena Berković, iz GONG-a.

Cjelovita prezentacija istraživanja, kao i preporuke Zbora istraživačkih novinara bit će objavljeni nakon konferencije za medije na www.gong.hr iwww.hnd.hr.