Uncategorized

Poziv na tribinu:

‘Neprofitni mediji. Tko tu profitira?’

‘Neprofitni mediji. Tko tu profitira?’

Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) poziva sve zainteresirane na tribinu pod nazivom “Neprofitni mediji. Tko tu profitira”.

Tribina će se održati u utorak 22.12.2015. s početkom u 18 sati u  prostorijama Mreže antifašistkinja Zagreba (Pavla Hatza 16, Zagreb).

Iz BRID-a poručuju kako, prema statistikama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u razdoblju od 2008. do 2015. godine 3.604 novinara i novinarki ušlo je u evidenciju nezaposlenih. U istome se periodu broj zaposlenih u novinama se prepolovio, a onih u časopisima i periodičkim publikacijama smanjio za 40 posto. Pad zaposlenosti u drugim medijskim djelatnostima (televiziji, radiju i u novinskim agencijama) bio je blaži, dok su internet mediji u tom razdoblju zabilježili rast.

Usporedno s ovim negativnim trendovima, ali i padom kvalitete medijskog sadržaja u javnom i komercijalnom sektoru, događa se sve jače bujanje neprofitnog medijskog sektora. kao utočišta određenog broja novinara/ki. Iako je neprofitni medijski sektor u Hrvatskoj uglavnom izrastao iz aktivističke perspektive, u situaciji pada zaposlenosti i propadanja nekih poduzetničko-izdavačkih podhvata, sve više novinara/ki ulazi u sektor vidjevši u njemu mogućnost slobodnog i kritičkog novinarstva, ali i nastavak bavljenja vlastitom profesijom. Takvo utočište od komercijaliziranih medija, cenzure i nametnutog lošeg novinarstva najčešće dolazi uz veliku dozu volontiranja i samoeksploatacije. Specifična pozicija poslodavca i radnika, ali i projektni način financiranja čini samoeksploataciju kao slobodni i samostalni izbor svakog novinara/autora u takvim medijima u okolnostima vrlo ograničenih financijskih potpora.

Stoga, postavljaju se pitanja poput: koje su mogućnosti kritičkog novinarstva i sigurnijih uvjeta rada u novinarstvu kojega odlikuje sve veća prekarizacija te može li ovaj sektor pružiti otpor negativnim trendovima u hrvatskom medijskom prostoru ili je zbog ograničenih mogućnosti financiranja osuđen na perpetuiranje nesigurnog rada?

Na tribini će biti riječ i o uvjetima rada u medijskom sektoru, s naglaskom na neprofitne medije, probleme financiranja te njihovu poziciju unutar šireg medijskog prostora u Hrvatskoj, kao i o mogućnosti organiziranja novinara/ki u borbi za bolja radnička prava i kvalitetnije i kritičko novinarstvo.

Na tribini sudjeluju:

Antonija Letinić, glavna urednica portala Kulturpunkt

Sanja Despot, dugogodišnja novinarka, a sada suradnica Forum.tm-a

Milan F. Živković, Ministarstvo kulture