Uncategorized

stručna rasprava

O HPV-u bez predrasuda

O HPV-u bez predrasuda

Čak osam od deset osoba tijekom života susretne se s humanim papiloma virusom (HPV) koji uzrokuje šest vrsta raka kod muškaraca i žena. S ciljem jačanja svijesti o važnosti prevencije bolesti povezanih s HPV-om i otklanjanja brojnih predrasuda koje otežavaju uspješnu prevenciju bolesti, Udruga SVE za NJU u suradnji s partnerima organizira stručnu raspravu “O HPV-u bez predrasuda”, u kojoj će sudjelovati istaknuti hrvatski zdravstveni i drugi stručnjaci. Rasprava će se održati u srijedu, 24. svibnja, u Kulturno informativnom centru – KIC (Preradovićeva 5, Zagreb) u 11:30 sati. Sudionici/e rasprave će predstavnicima medija biti na raspolaganju za izjave u 11.00 sati.

Na raspravi će sudjelovati pravobraniteljica za djecu doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić, doc. dr. sc. Joško Zekan iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC Zagreb, prim. dr. sc. Marina Kuzman iz Službe za školsku medicinu, dr. Dinka Nakić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te predsjednik Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om prof. dr. sc. Mihael Skerlev.

Kako bi se što više građana i građanki educiralo te o svom i zdravlju najbližih donosilo informirane odluke, svi zainteresirani će stručnu raspravu moći pratiti i uživo preko Facebook stranice Udruge SVE za NJU.

Od raka vrata maternice, za kojeg se danas pouzdano zna da je uzrokovan humanim papiloma virusom, u Hrvatskoj svake godine obolijeva oko 350 žena.