Uncategorized

OBILJEŽAVANJE 8. SVIBNJA – DANA OSLOBOĐENJA ZAGREBA

OBILJEŽAVANJE 8. SVIBNJA – DANA OSLOBOĐENJA ZAGREBA

U čitavoj se Europi više od 50 godina obilježava 9. svibnja, Dan pobjede nad fašizmom. Time su europski narodi antifašizam postavili kao neupitnu političku i etičku vrijednost i nezaobilazan temelj za izgradnju europske budućnosti.

Samo dan prije konačne kapitulacije fašističkih snaga, 8. svibnja 1945., jedinice Naroodnooslobodilačke vojske Jugoslavije ušle su u Zagreb kojeg su prethodno ustaške vlasti proglasile otvorenim, a oružane snage tzv. NDH napustile bez borbe. Dan oslobođenja grada Zagreba proglašen je Danom grada Zagreba i slavio se punih 45 godina održavanjem brojnih priredbi, svečanosti i drugih manifestacija.

Nakon 1991. Dan oslobođenja Zagreba nasilno se ukida i čini se sve da se antifašistička ideja marginalizira i izbriše iz javnog i kolektivnog sjećanja. Danom grada proglašava se 31. svibanj., datum koji u povijesti grada ne predstavlja ništa, a preimenuje se i Ulica 8. maja 1945. Uklanjaju se i ruše antifašistički spomenici, a agresivna politička i medijska propaganda pokušava uspostaviti povijesni revizionizam.

Inicijativa “Ujedinjeni protiv fašizma” organizira revitalizaciju javne proslave Dana oslobođenja Zagreba. Osim želje za primjerenim, svečarskim obilježavanjem dana sjećanja na završetak borbi u kojima je u četiri godine poginulo više od 15.000 Zagrepčana, ali i na sve žrtve fašističkog terora. Istovremeno, postavlja se i pitanje vrijednosti i uloge antifašizma danas, uspona desnih političkih, ali i ekonomskih opcija, kao i propadanja zajedništva kako materijalnog, tako i društvenog.

Program će se održati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 3), Galeriji Nova – Showroom (Teslina 7) i na ulicama i trgovima Zagreba. Zahtijevamo da se tradicija obilježavanja jednog od najznačajnijih datuma u zagrebačkoj povijesti ponovno uspostavi, i da u najskorijoj budućnosti i institucije lokalne vlasti, ali i samoorganizirani građani masovno i ponosno ponovno slave Dan oslobođenja svoga Grada.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA 8. SVIBNJA – DANA OSLOBOĐENJA ZAGREBA

POEZIJA I ČESTITANJE, ulična akcija
11:30 – 12:00 / Trg žrtava fašizma, Trg Bana Jelačića, Zrinjevac
akcija čestitanja “Dana oslobođenja Zagreba” i dijeljenja poezije građanima
izbor poezije: Miloš Đurđević

VRIJEDNOSTI ANTIFAŠIZMA DANAS, tribina
18:00 – 19:30, Knjižnica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 3

sudjeluju:
Juraj Hrženjak, antifašistički borac, sudionik NOB-a
Ratko Maričić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH
Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću
Dragan Markovina, povjesničar, Filozofski fakultet u Splitu

moderator:
Eugen Jakovčić, Inicijativa “Ujedinjeni protiv fašizma”

TRKA OSLOBOĐENJA, izložba
20:00, Galerija Nova-Showroom, Teslina 7

sudjeluju:
Boris Cvjetanović: Mrlje, 1986
Sanja Iveković: Gen XX, 1997 – 2001
Siniša Labrović: Zamatanje ranjenika, 2000
Igor Grubić: 366 rituala oslobađanja / Marame i spomenici, 2008
Renata Poljak: Režiranje glumca / režiranje uvjerenja, 2011
Barbara Blasin: Privedeni, 2011
Marijan Crtalić: Djeca revolucije, iz serije Sadašnjost povijesti, 2011

Organizatori programa:
Barbara Blasin, Dražen Bujas, Ivana Hanaček, Eugen Jakovčić, Ana Kutleša, Igor Marković, Marijana Rimanić, Vesna Teršelič, Vesna Vuković