Uncategorized

TRIBINA U ORGANIZACIJI FAKTIVA I CENTRA ZA ŽENSKE STUDIJE

Od jutra ću stat’ – perspektive ženskog štrajka

Od jutra ću stat’ – perspektive ženskog štrajka

Tribina ‘Od jutra ću stat’ – perspektive ženskog štrajka’ održat će se u utorak, 03. ožujka, od 18 sati, u Centru za ženske studije u Zagrebu. Na tribini sudjeluju Anom Tuškan iz Sindikat hrvatskih učitelja, Linom Gonan iz Fematika i Ivanom Živković iz Faktiva. Tribinu moderira Vedrana Bibić iz tjednika Novosti, a organiziraju je feministički kolektiv fAKTIV i Centar za ženske studije.

Tribina se organizira u okviru osmomartovskog tjedna. Sve događaje uoči Osmog marta, pronađite OVDJE. 

2016. godine, kada je u Zagrebu organiziran prvi Noćni marš, više od 100.000 Poljakinja izlazi sa svojih radnih mjesta i maršira protiv zabrane abortusa. Štrajkački se val širi na Argentinu, Italiju, Brazil, SAD, Meksiko i desetke drugih zemalja. Iduće godine različite nacionalne feminističke akcije ujedinjuju se u transnacionalni pokret upravo 8. marta, inzistirajući na ponovnoj politizaciji ovoga datuma.

Pitanja na koja će tribina pokušati odgovoriti jesu: Je li ženski štrajk moguć i u domaćem kontekstu? Tko bi ga organizirao i protiv koga bi bio usmjeren? Kako odgovoriti na krizu socijalne reprodukcije? Na koji način ujediniti borbu za radnička prava, borbu za reproduktivna prava i onu protiv nasilja nad ženama? Kako politizirati feminističku borbu i uvesti feminističke principe u sindikalne akcije?

Više doznajte OVDJE.