Uncategorized

razgovor i izložba

Pitanja u koja se trebamo udubiti

Pitanja u koja se trebamo udubiti

Facebook događaja

Centar za ženske studije i Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA iz Sarajeva pozivaju na razgovor i otvorenje izložbe “Pitanja u koja se trebamo udubiti” koje će se održati u ponedjeljak 07. svibnja s početkom u 17:30 sati u galeriji Greta, Ilica 92, Zagreb. 

Što ostaje kao sablasni trag (prisutnost odsutnosti) nakon ukinuća AFŽ-a 1953. godine? Kako najmasovniju feminističku platformu i njezinu emancipatorsku agendu misliti danas, nakon “kraja historije”? Kako interpretirati biografije (bosanskohercegovačkih) revolucionarki u kontekstu kontradiktornih i nekonzistentnih politika jugoslavenskog “državnog feminizma”? Što nam danas znače iznevjereni ideali i neviđeni entuzijazam (nevidljivih) žena u socijalističkoj epistemi, modernizaciji, urbanizaciji i razvoju javnih politika i praksi (proizvodnih, društvenih, umjetničkih, medijskih)? Koja je uloga digitalnog arhiva Crvene  za feminističko razumijevanje diversifikacije rodnih uloga i krize progresivnih ideja u društvima koja vlastito pamćenje i dalje oblikuju kroz mit i/ili amneziju? 

O ovim i drugim pitanjima razgovarat će se s Tijanom Okić, jednom od urednica zbornika Izgubljena revolucija: AFŽ između mita i zaborava (Sarajevo, 2016) povodom otvorenja izložbe “Pitanja u koja se trebamo udubiti”. Razgovor će moderirati Renata Jambrešić Kirin.

Izložba “Pitanja u koja se trebamo udubiti” nastala je na osnovu dugogodišnjeg i zajedničkog rada na prikupljanju i digitalizaciji Arhiva antifašističke borbe žena BiH i Jugoslavije  koji je autorica, s Adelom Jušić, kreirala u okviru Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA. U fokus izložbe autorica postavlja feminističko kolažiranje svakodnevice koja se tiče društvenog, političkog, ekonomskog, afektivnog, zdravstvenog, reproduktivnog, privatnog i javnog života žena u Bosni i Hercegovini i Jugoslaviji u periodu od 1946. do 1953. godine. Polazeći od dokumentacije i materijala iz online arhiva, pored nužnih pitanja koje donosi njihov sadržaj kada je riječ o revolucionarnim promjenama i povjesti samog pokreta, Andreja Dugandžić, iskorakom u kolažiranje, odgovara i na pitanje koje se tiče izlagačkih formata arhiva i arhivske dokumentacije. 

Izložba ostaje otvorena do subote, 12. svibnja, a može se pogledati svaki dan od 17:00 do 20:00 sati.

Razgovor i izložbu organiziraju Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA i Centar za ženske studije Zagreb u sklopu projekta Organizirane žene na ljevici u periodu između dva rata, tijekom Drugog svjetskog rata i nakon rata. Program se organizira u sklopu proširenog programa Trnjanskih krijesova 2018. Projekt financira Rosa Luxemburg Stiftung South East Europe. 

Biografije sudionica: 

Andreja Dugandžić živi i radi u Sarajevu. Dijelom je kolektiva Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA, gdje radi na programu Online Arhiva antifašističke borbe žena Bosne i Hercegovine i Jugoslavije. Jedna je od urednica zbornika Izgubljena revolucija: AFŽ između mita i zaborava (Sarajevo, 2016). Svoj umjetnički rad razvija putem teksta, performansa, kolaža i glazbe. Istražujući ponajviše svakodnevicu kućnog okružja, okupirana je širim društveno-kulturnim i rodnim dimenzijama hrane, kuhanja, kućnog rada i ekonomije kućanstva. Jedna je od članica legendarnog benda STARKE (2007-2009), te dijelom glazbenog projekta Black Water and her Daughter.

Renata Jambrešić Kirin znanstvena je savjetnica u Institutu za etnologiju i folkloristiku i suradnica Centra za ženske studije u Zagrebu. Sudirektorica je poslijediplomskog seminara Feminisms in a transnational perspective (IUC Dubrovnik 2007) te članica Upravnog odbora Međunarodnog udruženja za istraživanje pripovijedanja ISFNR. Bavi se temama društvenih politika pamćenja, literature svjedočenja, rodne povijesti i ratne etnografije.
Objavila je znanstvenu knjigu Dom i svijet: o ženskoj kulturi pamćenja (2008), knjigu eseja i kratkih proza Korice od kamfora (2015) te uredila osam zbornika radova.

Tijana Okić rođena je u Sarajevu 1986. godine. Magistrirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a od 2015. godine pohađa doktorski studij filozofije na Scuola Normale Superiore u Pisi. Bila je DAAD PhD Research Student na Filozofskom seminaru Univerziteta u Tübingenu. S Andrejom Dugandžić uredila je zbornik Izgubljena revolucija: AFŽ između mita i zaborava. Objavila je nekoliko filozofskih tekstova. Organizirala je i aktivno sudjelovala u radu Plenuma u Sarajevu 2014. godine. Surađuje sa kolektivom Viewpoint Magazine i redovno objavljuje prevode s više jezika