Uncategorized

Događanja u travnju

Proljeće sekularne hrabrosti

Proljeće sekularne hrabrosti

Kao i svake godine i ovog travnja Centar za građansku hrabrost nudi informativnu kampanju o pravima na sekularno školovanje – ove 2015. godine pod nazivom “Proljeće sekularne hrabrosti”.

Mnogi roditelji i djeca su upravo ovih dana zaokupljeni liječničkim pregledima i skupljanjem potrebnih dokumenata, jer uskoro kreću upisi prvašića u školu. Prilikom upisa djece u školu na nespremne roditelje nasrće se prijedlogom da zaokruže vjeronauk kao izborni predmet. Mnoge roditelje starijih školaraca ponovno brine kako će u novoj školskoj godini njihova djeca koja ne pohađaju vjeronauk biti zbrinuta. Sve nam se više javlja roditelja, koji su neugodno iznenađeni kršenjem načela sekularnosti u školskim ustanovama. Osjetljiviji su na neprihvatljive, katoličkom doktrinom prožete sadržaje čak i u udžbenicima vanvjeronaučnih predmeta (hrvatskog jezika, povijesti, prirode i društva…). Iritira ih što nadležno ministarstvo nije pronašlo prikladno rješenje da njihova djeca koja ne pohađaju vjeronauk, ne budu više stigmatizirana slika, ne svojom voljom, “onih čudnih osamljenih učenika što tumaraju školskim hodnicima”.

Stoga našu informativnu kampanju “Proljeće sekularne hrabrost” započinjemo sljedeću subotu, 11. travnja, od 13 do 15 sati u prostorijama Centra za ženske studije, Dolac 8, gdje ćemo održati informativnu tribinu sa svim potrebnim informacijama, argumentima, mogućim dvojbama vezanim za poštivanje načela sekularnosti u obrazovnom sustavu.

S veseljem, ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane roditelje, i naravno ne samo njih, da nam se pridruže i svojim pitanjima i nedoumicama, ali i iskustvima obogate naše druženje. Jer upravo su iskustva drugih roditelja, najbolja priprema na očekivane školske izazove, ali i osnažuje pri izboru kako postupiti. Želimo informirati i ohrabriti one roditelje koji traže pomoć da nekako umanje, izbjegnu ili promijene, negativni utjecaj javnih, deklarativno sekularnih, odgojno-obrazovnih ustanova na dobrobit njihove djece.

Nastavljamo i s našim humanističkim radionicama za djecu i srednjoškolce – točne datume naših radionica provjerite u daljnjem tekstu.

Mjesec travanj ćemo završiti drugim zagrebačkim predstavljanjem knjige “Humanizam za djecu” i raspravom s roditeljima i odgojno-obrazovnim radnicima o humanističkom odgoju djece. Predstavljanje knjige i rasprava održat će se u okviru Noći knjige, u četvrtak, 23. travnja, u prostorijama Muzeja suvremene umjetnosti. Pozivamo vas da svojom prisutnošću, sudioništvom u raspravi ili volontiranjem, doprinesete aktivnostima Centra.

RASPORED DOGAĐANJA:

• 11. travnja, od 13 do 1 5 sati, u Centru za ženske studije, Dolac 8, održat ćemo u informativni panel o sekularnom školstvu – što očekuje roditelje prvašića, kako zaštiti djecu od religijske nasrtljivosti, što je školski vjeronauk i kako odgovoriti na sve izazove koje se djeci i roditeljima postavljaju u školi.

• U nastavku informativnog panela održat ćemo Humanističke radionice za srednjoškolce/ke i studente/ice, iznimno ovaj put u prostorijama Centra za ženske studije.

• 18. travnja, od 11 do 14 sati, ponovno u prostorijama Centra za ženske studije, na Dolcu 8, nudimo našu pretposljednju humanističku radionicu za djecu koja je nadahnuta Danom planeta Zemlje i zanimljivim pokusima iz fizike.

• Kao i svake subote, od 15 sati, u prostorijama Cafea MSU zajedno s projektom UNTOLD MSU održavamo humanističku radionicu za srednjoškolce/ke i studente/ice.

• 23. travnja, od 18 do 22 sati. u okviru Noći knjige, Centar za građansku hrabrost poziva sve zainteresirane roditelje i djecu, odgojno-obrazovne radnike na predstavljanje knjige “Humanizam za djecu” i raspravu o humanističkom odgoju djece. Djeci ćemo ponuditi sat humanističkog druženja i zabave.

• 25. travnja, Humanističke radionice za srednjoškolce/ke i studente/ice održavaju se u prostorijama MSU, s početkom u 15 sati.