Uncategorized

Marija Ott Franolić

Promocija knjige Dnevnik ustremljen nedostižnom

Promocija knjige Dnevnik ustremljen nedostižnom

Facebook događaja

Promocija knjige Marije Ott Franolić, “Dnevnik ustremljen nedostižnom”, održat će se u utorak 7. lipnja u Knjižnici Bogdana Ogrizovića s početkom u 19 i 30 sati. 

Radi se o prerađenoj doktorskoj disertaciji Marije Ott Franolić koja povezuje analizu neobjavljenog dnevnika Divne Zečević, teorijsku raspravu o žanru dnevnika, ženskoj povijesti i povijesti svakodnevice. Kraj knjige napisan je u hibridnoj formi u okviru koje se znanstveni pristup isprepleće s vlastitom autobiografijom.

Cilj tog “eksperimenta” bio je ukazati na sličnosti koje postoje između ženskih života u različitim razdobljima: u 19. stoljeću (Dragojla Jarnević), 20. stoljeću (Divna Zečević) te danas (Marija Ott Franolić). Knjiga progovara o važnim i aktualnim pitanjima za suvremenu književnu znanost i feminističku teoriju: o odnosu teksta i stvarnog života, o dnevniku kao “ženskom” žanru, o mjestu osobnog, privatnog, emocionalnog u znanstvenom diskurzu te o odnosu feminističke teorije i aktivističke prakse.

Uz autoricu, na promociji će govoriti Slavenka Drakulić, Andrea Zlatar i urednica knjige Anda Bukvić Pažin, a izdavač knjige je Disput.