Uncategorized

U RIJECI

Promocija publikacije Kako žive umjetnice?

Promocija publikacije Kako žive umjetnice?

Ena Jurov

U sklopu projekta “Kako žive umjetnice u Rijeci i okolici?”, tijekom 2017. i 2018. godine Selma Banich i Nina Gojić provele su istoimeno istraživanje u kojem je sudjelovalo preko stotinu umjetnica i radnica u kulturi iz Rijeke i okolice. Iz tog istraživanja nastaje publikacija, svojevrstan organizacijsko-umjetnički memento, i mural posvećen ženama Rijeke. Prezentacija publikacije Kako žive umjetnice? održat će se u nedjelju 2.12.2018. u 12 sati u javnom prostoru grada Rijeke.

Istraživanjem “Kako žive umjetnice?” nastojale smo započeti razgovor o tome kako žive umjetnice u Rijeci i okolici, mogu li od svojega rada živjeti i kako. Istraživanje nije stremilo biti znanstvene prirode, nego metoda kojom pokušavamo uočiti zajedničke tendencije, probleme i pojave u domeni ženskog rada u kulturi. Publikaciju smo koncipirale kao organizacijsko-umjetnički memento, u dva bloka. Centralni dio publikacije čini opsežna analiza stanja ženskog rada u kulturi temeljena na provedenom istraživanju koje je obuhvatilo gotovo sve segmente javnog i privatnog života ispitanica. Drugi blok, zamišljen kao radionički memento, čine radovi Aleksandre Stojaković Olenjuk, Nike Krajnović, Tajane Josimović, Tihane Naglić i Sanje Gergorić nastali na radionicama “Prema tjelovanju” i “Kolažiranje grada” te razgovor “O umijeću (ra)stvaranja” koji su od 2011. do danas, dopisujući se periodički, vodile umjetnica Ivana Rončević i Selma Banich. Publikaciju je grafički oblikovala i ilustrirala Ena Jurov.

Muralom posvećenim ženama Rijeke i okolice nastojale smo prodrijeti u javnu sferu – s papira na ulicu, pozivajući time na kritičko promišljanje uloge i emancipacijskog potencijala ženskog kulturnog rada u širem društvenom kontekstu, kao i poziciju ženskog reproduktivnog rada i klasnih proturječja u kontekstu aktualnog pokušaja društvene retradicionalizacije i neokonzervativnih reformi. 

>>> Ovaj projekt naš je doprinos aktualnoj borbi za ženska umjetnička, radnička i reproduktivna prava, ali i opipljiv trag te borbe u javnom prostoru grada. 

Autorice istraživanja i urednice publikacije: 
Selma Banich i Nina Gojić
Suradnica u istraživanju i producentica: Tajana Josimović
Suradnice u izradi murala: Nikolina Hrga i Helvecia Tomić
Muralistice: Maja Biondić, Tanja Blašković, Mila Čuljak, Tajana Josimović, Ena Jurov, Nika Krajnović i Luisa Ritoša