Uncategorized

4. veljače u 15 sati

Prosvjed: Dosta je rezova!

Prosvjed: Dosta je rezova!

Inicijativa “Dosta je rezova!” poziva umjetnice/ke, radnice/ke u kulturi, ali i solidarne građanke i građane na prosvjed u ponedjeljak, 4. veljače, u 15 sati ispred Ministarstva kulture u Zagrebu. Inicijativa je nastala kao rezultat godina nezadovoljstva zbog postepenog smanjivanja javnih sredstava za kulturu te netransparentnosti njihove dodjele.

Nezadovoljstvo je kulminiralo nakon izlaska rezultata Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2019. godinu te ujedinilo umjetnice/ke, radnice/ke u kulturi, samostalne, nezaposlene i zaposlene, radnike/ice u institucijama i udrugama da se zauzmu za svoja radnička prava i izbore bolje mjesto za kulturu.

Inicijativa je sastavila popis zahtjeva koje će na prosvjedu dostaviti Ministarstvu kulture:

Rezovi nisu razvojna mjera. Rezovi su sredstvo discipliniranja i ušutkavanja.

Za kulturu koja pripada svima!

Dosta je rezova!

1. “Tražimo da se zaustavi urušavanje javnog financiranja kulture. Dosta je uvođenja tržišne logike i konkurencije među umjetnicima i radnicama u kulturi, institucijama i udrugama.”

2. “Tražimo proračunski rast budžeta za kulturu na 3 posto. Tražimo da rad kulturnih vijeća bude javan, temeljen na jasnim kriterijima i obrazloženjima donesenih odluka. Dosta je nedemokratskih procedura odlučivanja o raspodjeli javnih sredstava.”

3. “Tražimo uvjete u kojima umjetnice i kulturni radnici mogu živjeti od svog rada. Tražimo radnu i socijalnu zaštitu. Dosta je sramotnih radnih uvjeta i nesigurnih oblika rada koji donosi kratkoročno i neizvjesno projektno financiranje.”

4. “Tražimo od Ministarstva kulture gradnju nove i obnovu postojeće javne kulturne infrastrukture – od kvartovskih i lokalnih prostora do velikih reprezentativnih institucija. Dosta je sustavnog uništavanja javne kulturne infrastrukture na svim razinama. Dosta je svođenja kulture na elitne i akademske krugove ili na humanitarni rad u zajednici.”

5. “Tražimo javno financiranje neprofitnih medija kao prostora istraživačkog i kritičkog novinarstva koje radi u javnom interesu. Dosta je gušenja, rezanja i sužavanja prostora informiranja, educiranja i kritike.”