Uncategorized

Solidarnost sa ženama Španjolske

Protest pred Španjolskom ambasadom

Protest pred Španjolskom ambasadom

Ženska mreža Hrvatske organizira javnu akciju predaje prosvjednog pisma izvanrednom i opunomoćenom veleposlaniku Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, Rodrigu Aguirre de Cárcer y García del Arenal, kojim izražavamo duboku zabrinutost zbog nedavnog razvoja događaja u Španjolskoj vezano uz seksualna i reproduktivna prava i zdravlje žena. Veleposlaniku ćemo dostaviti i pismo za premijera Kraljevine Španjolske Marianu Rajoy.

Javna akcija će se održati u srijedu, 5. veljače 2014. godine, pred zgradom Veleposlanstvu Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, Tuškanac 21A, u Zagrebu, u 11:00 h. Nakon predaje pisama simbolično ćemo razviti transparente s porukama protesta na španjolskom i hrvatskom jeziku.

Akcijom ćemo uputiti apel Vladi Kraljevine Španjolske da zaštititi prava žena i povuče Prijedlog zakona kojega je 20. prosinca 2013. godine Vijeće ministara Kraljevine Španjolske usvojilo, a kojim se namjerava izmijeniti postojeći zakon koji regulira seksualno i reproduktivno zdravlje i prava. 

Ukoliko ovaj prijedlog zakona bude usvojen, ograničit će se pravo na pobačaj samo u slučajevima silovanja ili ukoliko trudnoća ozbiljno ugrožava psihičko ili fizičko zdravlje žena. Bilo koji pobačaj koji ne potpada u jednu od ove dvije dozvoljene kategorije smatrao bi se kazenim djelom. Na taj način ženama u Španjolskoj preostala bi samo dva izbora: putovati u inozemstvo kako bi obavile siguran i legalan pobačaj ili će biti primorane otići na ilegalan pobačaj s ozbiljnim prijetnjama za njihovo zdravlje i život. 

Nadalje, ukoliko ovaj Prijedlog zakona bude usvojen unazadit će osnovna prava žena trideset godina i prestavljati propust Vlade da ispuni svoju osnovnu ulogu u promociji rodne ravnopravosti i ljudskih prava. Žene imaju pravo odlučivati o svojim tijelima. Pravo žena da slobodno odlučuju o svojim tijelima ne obavezuje nikoga da napravi pobačaj.

Ovom akcijom izražavamo solidarnost sa ženama Španjolske koje se okupljaju u obranu svojih ljudskih prava, te se pridružujemo velikom broju žena i ženskih organizacija u Evropi koje organiziraju akcije protesta protiv pokušaja ugrožavanja ženskih prava u Španjolskoj.