Uncategorized

ciklus tribina

‘Širenje područja borbe: Kultura’

‘Širenje područja borbe: Kultura’

Facebook/Akademija dramske umjetnosti

Započinje ciklus javnih tribina na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu pod naslovom “Politički leksikon”. Tribine su zamišljene kao otvaranje novog foruma za raspravu o aktualnim društvenim problemima s jasnom namjerom njihove politizacije. Naslov je prve tribine “Širenje područja borbe: Kultura”, a održat će se u četvrtak, 14. travnja, u 20 sati u Kazališnoj dvorani Akademije (Trg maršala Tita 5). Raspravi u kojoj će kao govornici nastupiti Katarina Luketić, Dean Duda i Marko Pogačar, a koju će moderirati akademski glumac i donedavni student Adrian Pezdirc, prethodit će projekcija norveškog dokumentarno-igranog filma Anne Hjort Guttu “Tiden går” (“Vrijeme prolazi”, 47 min).

Uzimajući u obzir kulturni, znanstveni i obrazovni profil Akademije dramske umjetnosti, krećemo s temama koje se tih aspekata najdirektnije tiču pa je sljedeća tribina, 21. travnja, posvećena obrazovanju, a 28. travnja raspravljamo o medijima.

Usuprot čestoj praksi svođenja društvenih problema na korumpiranog obnašatelja vlasti ili zagovaranje transparentnosti kao lijeka za sve tegobe, pokušat ćemo na tribinama ključne probleme, kojima ćemo posvetiti po jednu tribinu, sagledati iz sistemske perspektive. Drugim riječima, zadatak je osvijetliti sistemsku logiku koja stoji u podlozi svih reformskih paketa bilo koje vlade i čije posljedice najdirektnije osjećamo i trpimo u svakodnevnom umjetničkom i znanstvenom radu. Takvim zahvatom mnoštvo naizgled nepovezanih fenomena – kontinuirano zagovaranje mjera štednje, povećana birokratizacija akademskog i umjetničkog rada, pogoršavanje radnih uvjeta u svim sferama društvene proizvodnje, sve intenzivnije banaliziranje medijskog diskursa, progresivno smanjivanje opsega javnih dobara – dobiva svoje strukturno značenje, odnosno prepoznati problemi prestaju biti eksces nesavjesnih i nemoralnih političara i postaju dio šire logike funkcioniranja neoliberalnog kapitalizma.

Kako bismo problemu prišli iz raznih perspektiva, ne fingirajući pritom neutralnost i “objektivnost” kojima su sve opcije načelno jednake, nastojimo odabrati sugovornike i sugovornice s iskustvom i prepoznatljivim angažmanom u području svog djelovanja: teoriji, sveučilišnoj nastavi, kulturnom, umjetničkom i medijskom djelovanju te aktivizmu.

Svaka će tribina započeti projekcijom filma o odabranoj temi, nakon koje će sugovornici, uz studentsko moderiranje, održati kraće izlaganje, a potom je predviđena rasprava s publikom.
Pozivamo vas da dođete i sudjelujući u diskusiji izrazite svoj stav!