Uncategorized

Stipendija za novinarsku izvrsnost 2021: Transformacija

Stipendija za novinarsku izvrsnost 2021: Transformacija

UNSPLASH/ Alejandro Escamilla

Otvoren je natječaj za Stipendiju za novinarsku izvrsnost za 2021. godinu.

Program, koji sada ulazi u petnaestu godinu, nudi stipendiju od 3,000 eura i kvalitetnu uredničku potporu novinarima koji žele temeljito izvijestiti o procesima i silnicama koje oblikuju društva i demokracije u 14 zemalja srednje, istočne i jugoistočne Europe.

Program stavlja naglasak na velike novinarske priče te točno i precizno izvještavanje na terenu – vještinama koje su tradicionalno povezane s najkvalitetnijim novinarstvom.

Rok za ovogodišnje prijave je 9. travnja 2021. Kao i dosad, prijave se podnose na zadanu temu, a ove godine tema je “Transformacija”. Urednik programa stipendiranja Neil Arun poručuje novinarima da im ova tema daje “priliku da predlože priču koja bi istražila promjene koje su pokrenute ili dobile zamah tijekom prošle godine”.

Godišnji odabir 10 novinarskih stipendista vrši neovisni odbor. Izabrane će novinare tijekom njihovog rada mentorirati urednik programa, a također se mogu osloniti na podršku regionalne mreže novinara BIRN-a. Uz financijsku i uredničku podršku, program stipendiranja nudi:

  • Mogućnost sudjelovanja na uvodnom seminaru koji je fokusiran na vještine izvještavanja i prezentiranja priče
  • Priliku za dodatne nagrade, u vrijednosti između 1,000 i 3,000 eura, koja se dodjeljuje na kraju programa za tri najbolja novinarska članka
  • Objavu završnog rada na engleskom i regionalnom jeziku, uz pomoć BIRN-ove mreže medijskih partnera
  • Članstvo u našoj alumni mreži, koja omogućava povezivanje novinara koji su ranije sudjelovali u programu

Program stipendiranja za novinarsku izvrsnost pokrenuli su 2007. godine Robert Bosch Stiftung i ERSTE Fondacija, u suradnji s Balkanskom istraživačkom mrežom.

Od tada je više od 140 novinara iz 14 zemalja srednje, istočne i jugoistočne Europe sudjelovalo u vrhunskom programu stipendiranja usmjerenom na profesionalni razvoj novinara.

Novinari koji se žele prijaviti mogu to učiniti putem službenog prijavnog formulara. Oni koji žele povećati šanse uspješnog prijavljivanja mogu pročitati više o programu stipendiranja na našim web-stranicama, gdje će pronaći i korisne savjete naših urednika.

Za više informacija možete nas kontaktirati na: fellowship@birn.eu.com