Uncategorized

Rijeka, 27. prosinac u 18 sati

Sve po zakonu

Sve po zakonu

Facebook događaja

Nasilnik Darko Kovačević pušten je da se brani sa slobode nakon isteka šestomjesečnog pritvora radi brutalnog premlaćivanja 18-godišnje Lorene Gurlica. Pušten je isključivo zbog toga što država kroz svoje zakone nema osigurane i razrađene funkcionalne mehanizme zaštite žrtava od njihovih nasilnika. Prema stručnoj analizi pravomoćnh sudskih presuda slučajeva nasilja počinjenih na štetu žena u razdoblju od 2012.-2016. godine, koje je provela Pravobraniteljica za ravnopravnost poslova, rezultati su pokazali sljedeće: kao olakotne okolnosti po počinitelja, uzete u obzir u 58% slučajeva bili su prethodno neosuđivanje, priznanje ili djelomično priznanje, osobne ili imovinske prilike te kajanje, žaljenje i isprika. Otegotne okolnosti koje su zanemarene u 78% slučajeva bili su recidivizam (ponavljanje zločina) te način počinjenja zločina (brutalnost). Ovaj obrazac pravosudnog postupanja vidimo i u slučaju Darka Kovačevića kojem se sudi za teško nanošenje tjelesnih ozljeda umjesto pokušaj ubojstva, unatoč tome što njegov slučaj zadovoljava sve kriterije pokušaja ubojstva: duljina napada, ugroženost vitalnih organa i nesrazmjerna snaga napadača u odnosu na žrtvu.

Radi svega navedenog, Udruga PaRiter organizira mirno okupljanje 27. prosinca u 18:00 sati na Jadranskom trgu u Rijeci kako bi pružile podršku pretučenoj djevojci, ali i zatražile od vladajućih da implementiraju istanbulsku konvenciju.

“Smatramo da je ključno okupiti se i u javnom prostoru i ukazati na apsurdnost pravosudnog sustava i nužnost implementacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koji je temeljni dokument za zaštitu žena od nasilja. Pozivamo Vladu da se konačno odluči na ovaj korak dok ne postane prekasno za mnogobrojne žene koje u privatnosti svojih domova trpe nasilje jer im nitko ne može, ne zna ili ne želi pomoći“, poručuju organizatorice.