Uncategorized

javna tribina

Svijet po mjeri djevojčica

Svijet po mjeri djevojčica

U utorak, 3.12. dođite u KIC na javnu tribinu “Svijet po mjeri djevojčica” o borbi protiv seksualnog nasilja (u 17 sati) te na projekciju filma “It Happened Here” o seksualnom nasilju na američkim kampusima (u 19 sati).

Tribinu organizira Platforma za reproduktivnu pravdu u suradnji sa Zakladom Solidarna, uz podršku inicijative #Spasime. Inspirirana je kampanjom “Pravda za djevojčice”, a govorit će o promjenama i izazovima u borbi protiv seksualnog nasilja nad ženama i djevojčicama kojima svjedočimo u posljednje vrijeme. Naglasak će biti na promjeni društvene svijesti o seksualnom nasilju kao nečemu normalnom ili banalnom, te na društvenim, pravnim i ekonomskim uvjetima nužnima za sigurno odrastanje djevojčica širom svijeta. S gošćama iz Italije, Španjolske i Srbije otvorit ćemo ovu temu u regionalnom i europskom kontekstu analizirajući globalni trend suštinske promjene društvene svijesti prema denormalizaciji seksualnog nasilja kao i omasovljenja pokreta protiv seksualnog nasilja nad ženama kojeg odlikuje snažna transnacionalna solidarnost. Cilj ove javne tribine je detektirati faktore koji su doveli do omasovljenja pokreta protiv nasilja nad ženama te procijeniti njihove političke i društvene učinke.

Moderatorica: Jelena Veljača, inicijativa #spasime
Uvodničarke:
Ana Campanile, Voce Donna Onlus Pn, Pordenone
Julia Santos, Comision 8 M, Madrid
Tatjana Nikolić, Centar za devojke/Center for Girls, Niš
Josipa Tukara, Ženska soba – centar za seksualna prava
Paula Zore, Platforma za reproduktivna prava

O filmu:
It Happened Here (2014) – Dogodilo se ovdje
Režiserka: Marjorie Schwartz Nielsen, 76 min
Dogodilo se ovdje, redateljice Lise F. Jackson i režiserke Marjorie Schwartz Nielsen, snažan je novi dokumentarac koji tematizira seksualno nasilje na kampusima kroz osobna svjedočanstva pet žrtava koje su svoja iskustva pretočile u stvarnu promjenu. U surovim i intimnim intervjuima, studentice opisuju kako su preživjele seksualno nasilje da bi se kad su probale prijaviti zločin autoritetima susrele s apatijom, nepovjerenjem, krivnjom i osvetom. Kad su pokušale dobiti pravdu, ignoriralo ih se, umanjivalo i posramljivalo, dok su njihovi nasilnici šetali kampusom nekažnjeno. Ali umjesto da se posramljeno sakriju, one su izabrale progovoriti i našle način da učine institucionalnu promjenu.