Uncategorized

smrt fašizmu, sloboda narodu

Trnjanski kresovi 2018.

Trnjanski kresovi 2018.

Autorica vizuala: Ana Labudović

Mreža Antifašistikinja Zagreba poziva vas na još jedne Trnjanske kresove, koji će se održati u subotu, 5. svibnja.

Zagrepčanke i Zagrepčani, sugrađanke i sugrađani, drugarice i drugovi!

Prije 73 godine naš je grad oslobođen od fašističkog okupatora i zločinačke vlasti njihovih ustaških marioneta. Prije 73 godine partizanske su jedinice ušle u Zagreb kako bi se pridružile svojim zagrebačkim drugovima ― brojnim ilegalcima, komunistima, antifašistima ― da bi zadali konačni udarac fašističkoj vlasti kvislinške NDH i poslale je u ropotarnicu povijesti. Prije 73 godine naše su hrabre sugrađanke i sugrađani pokazali kako je Zagreb oduvijek bio i ostao nepokoreni grad. Pa ipak, unatoč toj slavnoj pobjedi, pobjedi za koju je svoje živote položilo osam tisuća Zagrepčana koji su se borili pod crvenom zastavom te dvanaest tisuća Zagrepčana koji su stradali od ustaškog terora, mi svakodnevno svjedočimo zatiranju njezina značaja te zatiranju svega onoga što je ona donijela sa sobom.

Zatiranje značaja pobjede 8. maja 1945. godine ne vidimo tako samo u reviziji, čak i besramnom falsificiranju povijesti, kojom se nastoje rehabilitirati ustaške kukavice i njihov zločinački režim. Zatiranje značaja te pobjede vidimo i u sve jačem nazadnjačkom divljanju ultrakonzervativnih klerikalnih udruga koje sustavno gaze po pravima žena i pravima naših LGBT drugarica i drugova. Zatiranje značaja te pobjede vidimo u sve gorem odnosu prema etničkim manjinama i izbjeglicama. Zatiranje značaja te pobjede vidimo u općoj materijalnoj nesigurnosti i starih i mladih, u nezaposlenosti i nesigurnim uvjetima rada, u rastakanju sustava zdravstvene i socijalne skrbi. Zatiranje značaja te pobjede vidimo u gaženju svih onih prava i tekovina socijalističke revolucije koje su naši drugarice i drugovi krvavo izborili, prava koja nam se danas nasilno pokušavaju oduzeti! 

Ali koliko god se nazadnjačke i reakcionarne snage ovoga društva trudile, naša prava neće gaziti. Našu snagu i borbenost neće potkopati. A našu povijest, povijest otpora i borbe za bolje sutra, nam neće oduzeti. 

Stoga Vam ponosno čestitamo najvažniji i najznačajniji dan u povijesti Zagreba ― dan njegova oslobođenja.

★ SMRT FAŠIZMU―SLOBODA NARODU! ★

Dan oslobođenja Zagreba proslavit ćemo glasno, angažirano i strastveno sada već tradicionalnim, četvrtim po redu obnovljenim Trnjanskim kresovima na Savskom nasipu kod Mosta slobode i kluba Močvara / Pogona Jedinstvo, upravo na mjestu gdje su partizani 1945. ušli u grad.

Proslava na otvorenom trajat će od prijepodnevnih sati uz korisne i zabavne radionice za sve uzraste, prigodnu hranu i piće, štandove Mreže antifašistkinja Zagreba i drugih gradskih aktivističkih grupa, pjesme zborova te mnoga iznenađenja; dok će sve, dakako, doći do vrhunca paljenjem Trnjanskih kresova!

Kada kresovi dogore i padne mrak, svi skupa ući ćemo u Močvaru kako bismo otpratili noć i do sitnih sati slavili ★ 9. Antifa night ★ s nizom domaćih punk i rock grupa & jednim hip-hop i dub DJ-em!

Detaljan dnevni program Trnjanskih kresova 2018. bit će poznat uskoro i objavljen ovdje te na www.maz.hr.

★ ! SF / SN ! ★

Organizacijski partneri: Srpsko narodno vijeće i KSFF
Dizajn Trnjanskih kresova 2018: Ana Labudović