Uncategorized

otvorenje izložbe 17.09.

Žene šute i skrivaju svoje lice

Žene šute i skrivaju svoje lice

pexels.com

Zašto žene žrtve nasilja šute? Zašto skrivaju svoje lice? Koju odgovornost mi kao društvo nosimo prema njima? Znamo li im pružiti podršku i pokazati da se ne moraju više skrivati?

U utorak, 17. rujna u 11.00 sati ispred zgrade Grada Rijeke održat će se obilazak i otvorenje izložbe postavljene na gradskim postamentima na Korzu, pod nazivom “Žene šute i skrivaju svoje lice.” Njome će udruge SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava i Udruga PaRiter obilježiti Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 22. rujna.

Izložba objedinjuje angažirane portrete, njih 10, autora Roberta Gojevića s narativom koji nastoji prikazati kompleksnost nasilničkih odnosa. Narativni element izložbe ujedno i dekonstruira određene mitove o nasilju, uzimajući u obzir sve pojavnosti nasilja: seksualno, ekonomsko, psihičko, fizičko i reproduktivno, koristeći izjave koje dolaze od žena koje izlaze ili su izašle iz kruga nasilja. Nasilje nad ženama je rodno uvjetovano nejednakim odnosima moći muškaraca i žena kojima je temelj patrijarhat.

Izložbu je moguće pogledati od 17. do 25. rujna na postamentima ispred zgrade Grada Rijeke, a uz nju održat će se i nekoliko popratnih događanja: 

*** Razgovor o fotografiji ***
Mjesto radnje: Book Caffe Dnevni Boravak
Vrijeme radnje: 21. rujna (subota) u 18 sati
Fabula: Robert Gojević, autor fotografija izloženih na Korzu, detaljnije će predstaviti svoj projekt “Žene šute i skrivaju svoje lice” te specifičnu tehniku korištenu pri izradi fotografija. Pričat ćemo i o aktivizmu kroz fotografiju te korištenju fotografije u prikazivanju teških emocija i teških tema.

***Projekcija filma “Protuudar na pravo na pobačaj u Europi” ***
Mjesto radnje: Filodrammatica
Vrijeme radnje: 28. rujna u 20 sati
Fabula: Dokumentarni film “Protuudar na pravo na pobačaj u Europi” (“Abortion: Backlash in Europe”) iz 2018. godine koji je francusko-njemački TV kanal ARTE snimio kako bi razotkrio tijek novca i modus operandi svjetske zagovaračke mreže Agenda Europe. Riječ je o mreži koja se bori protiv prava na izbor, a čije posljedice djelovanja osjećamo i u Hrvatskoj, ovih dana posebno kondenzirane u Hodu za život.
Film razotkriva čuveni dokument “Povratak naravnog poretka: agenda za Europu”, pokazujući koliko je ekstremna desnica dobro organizirana i financirana. Među ostalim, dokumentarac otkriva i neke od ciljeva koji su opisani u dokumentu “Povratak naravnog poretka: agenda za Europu”.