U fokusu

Online izložba

Preporuka: Žene i globalna ekonomija

“Economica: žene i globalna ekonomija” naziv je najnovije izložbe fotografija koja se može pogledati na web stranicama I.M.O.W.-a (International Museum of Women), a koja istražuje razne aspekte utjecaja žena na svjetsku ekonomiju, kao i njihova iskustva. Naglasak izložbe je na osobnim pričama žena kroz koje doznajemo mnogo više od samih ekonomskih fakata.

Preporuka: Žene i globalna ekonomija

 “Economica: žene i globalna ekonomija” naziv je najnovije izložbe fotografija koja se može pogledati na web stranicama I.M.O.W.-a (International Museum of Women), a koja istražuje razne aspekte utjecaja žena na svjetsku ekonomiju, kao i njihova iskustva.

Cilj je izložbe pokazati na koji način žene sudjeluju u stvaranju i mijenjanju svjetske ekonomije, a jednak je naglasak stavljen i na prikaz njihovog iznimno dobrog poznavanja samih procesa. Osim toga, želi se pokazati i položaj žena koje žive na raznim stranama svijeta, a sve kako bi se razjasnilo zašto i kako je došlo do ovakvog globalnog razvoja situacije te što se može učiniti kako bi ju se poboljšalo.

Izložba nije namijenjena samo gospodarskim stručnjacima/stručnjakinjama – i laici će u njoj moći jednako uživati jer naglasak nije na šturim brojkama i podacima, već na osobnim pričama žena kroz koje doznajemo mnogo više od samih fakata. Neke od tih priča iznjedrit će i nova pitanja vezana uz svjetsku ekonomiju te možda i ponuditi odgovore na njih. Jedan od puteva na koji će nam ukazati je i novi pogled na ekonomiju kojoj fokus ne bi trebao biti samo na tržištu i profitu, već i na ljudskim potrebama, što znači da bi u kreiranje ekonomije na lokalnoj i globalnoj razini trebalo uključiti žene i više nego do sada.

Izloženi radovi su podijeljeni u nekoliko tematskih skupina. Tako oni predstavljeni pod nazivom “Nove vizije” postavljaju  pitanje je li svjetska financijska kriza otvorila nove mogućnosti za žene, “Ekonomija maternice” nas pobliže upoznaje s položajem zaposlenih žena u Kini koje vrlo često rade najzahtjevnije, a najslabije plaćene poslove. “Ženski posao” nam približava svijet arapskih poslovnih žena koje redefiniraju tradicionalnu podjelu i shvaćanje spolnih uloga na Bliskom istoku. Fotografije izložene pod zajedničkim imenom “Žensko bogatstvo” bave se radom organizacije “Tewa” koja pomaže nepalskim ženskim udrugama i udruženjima na način da im osigurava dio potrebnih financijskih sredstava. Saznat ćemo nešto više i o situaciji u Indiji gdje mnoge žene ostaju udovice po samoubojstvu svog supruga, poljoprivrednika, koji im u nasljedstvo ostavi otplaćivanje dugova i kredita. Osim navedenih zemalja, “Economica” nas vodi i u S.A.D. te Latinsku Ameriku.