U fokusu

Muškarci još uvijek samo 'pomažu'

Na radnom mjestu i kod kuće: nema odmora za milenijalke

Na radnom mjestu i kod kuće: nema odmora za milenijalke

terimakasih0 / pixabay.com

Mlađe žene rade više sati i zarađuju više nego ikad, no još uvijek obavljaju više kućanskih poslova.

Iako milenijalci_ke prihvaćaju egalitarnije poglede na rod i tvrde da žele dijeliti kućanske poslove i prihode, istraživanja pokazuju da se takve predodžbe često uruše pod teretom stoljetnih rodnih stereotipa.

U prosjeku, 19 posto muškaraca obavlja kućanske poslove poput pranja rublja i čišćenja, dok te poslove obavlja 49 posto žena. Osim toga, žene svakodnevno za ove poslove odvajaju više vremena, navodi američki Zavod za statistiku rada.

“Namjere su jedno, a realnost i odricanje privilegija su drugo”, tvrdi Jill Yavorsky, docentica sociologije na Sveučilištu Sjeverna Karolina. “Muškarci još uvijek imaju veliku privilegiju da se mogu ‘izvući’ na rodne uloge, jer bi inače morali jednako sudjelovati u kućanskim poslovima, pa čak i odustati od potencijalnog napredovanja u karijeri. Kad se stvari tako postave, muškarci ne stoje iza svojih riječi”.

Rade više na poslu, ali ne rade manje kod kuće

2017. godine 78 posto mladih žena radilo je najmanje 50 tjedana godišnje, navodi Pew Research Center. Vidljiv je porast u odnosu na 72 posto zaposlenih mladih žena u 2000. godini.

Došlo je i do porasta prosječne plaće, pa žene danas više doprinose kućnom budžetu. Žene zaposlene na puno radno vrijeme u dobi od 22 do 37 godina 2017. su godine prosječno zaradile 39 tisuća dolara, u usporedbi s 37 tisuća dolara, koliko su zaradile u 2000.

“S obzirom na činjenicu da je milenijska generacija tako snažno pogođena velikom recesijom, ovo je priča o napretku”, kaže Fry.

Ipak, iako žene više doprinose kućnom budžetu, one i dalje obavljaju većinu neplaćenog kućanskog rada. “Neki_e istraživači_ce opisuju to usporavanjem rodne revolucije”, kaže Melissa Milkie, profesorica sociologije na Sveučilištu u Torontu.

“Kada govorimo o razlici u plaćama, često ne uzimamo u obzir ono što se odvija u domovima, no mislim da bismo trebali_e, upravo zbog neplaćenog rada koji je zapravo ključni segment ravnoteže između posla i privatnog života”, kaže Milkie. “Kada obavljaju više kućanskih poslova od partnera, žene tu cijenu plaćaju visinom plaće ili karijerom”.

Mladi muškarci također rade nešto više. Ipak, muškarci u svoje slobodno vrijeme više vježbaju, igraju se i uživaju u raznim aktivnostima, nego žene.

Tradicionalna podjela uloga

Američka kućanstva ne mogu se osloniti na javne politike koje bi olakšale tu promjenu. Dostupna i pristupačna briga o djeci i plaćeni roditeljski dopust olakšali bi parovima da ostvare svoja obećanja o jednakosti, ističe Yavorsky.

Oni_e imaju idealističnu sliku svijeta: u idealnoj situaciji, bili bismo ravnopravni”, kaže ona. “Onda dobiju dijete i shvate da postoji niz institucionalnih ograničenja koja otežavaju postizanje ravnopravnosti”.

Dugo su parovi dijelili kućanske poslove ovisno o visini primanja. Budući da su muškarci obično imali viša primanja, mogli su se izvući od kućanskih poslova.

No, kako sve više žena ravnopravno doprinosi kućnom budžetu, ta bi se dinamika uskoro mogla promijeniti.

“Devedesetih su se žene najviše mijenjale – ulazile su na tržište rada, bavile se raznim zanimanja, obavljale su manje kućanskih poslova dok su njihovi partneri obavljali više – može se reći da smo se isprva radikalno mijenjale, a onda smo usporile”, kaže Joanna Pepin, postdoktorandica na Sveučilištu Texas. “Sumnjam, stoga, da će budući napredak zahtijevati promjenu od muškaraca i da će oni preuzeti veći dio kućanskih poslova”.