U fokusu

30. ožujka u Zagrebu

Doniraj, dođi, doživi: prvi Balkanski Trans Inter Marš i peti Transpozij_um

Doniraj, dođi, doživi: prvi Balkanski Trans Inter Marš  i peti Transpozij_um

ans Mreža Balkan, Trans Aid i Spektra, u subotu, 30. ožujka, organiziraju u Zagrebu povijesno događanje: prvi Balkanski Trans Inter Marš! Maršu će prethoditi peti Transpozij_um, koji počinje u srijedu, 27. ožujka, uz pretprogram koji počinje u ponedjeljak, 25. ožujka. Više informacija o tome kako podržati i doprinijeti ostvarenju ovog povijesnog trenutka potražite na stranicama Trans Mreže Balkan.

Transpozij_um je od 2014. godine jedini regionalni događaj koji okuplja trans, rodno varijantne i interspolne osobe. Dosad je organiziran u Zagrebu i Podgorici, i svaki put je okupio oko 60 osoba iz regije bivše Jugoslavije i šire.

U zemljama regije jačaju desničarske, fašističke grupe, koje gotovo uvijek svoje napade fokusiraju na marginalizirane skupine – žene, trans osobe, Romkinje_e, migrante_kinje, osobe tamnije boje kože, seksualne radnice_ke i mnoge druge. Kako su naše zajednice jedna od glavnih meta fašističkih grupa koje se protive Istanbulskoj konvenciji i rodnoj ravnopravnosti, smatramo da je naročito važno da se Balkanski Trans Inter Marš održi, da ga podrže sve osobe koje smatraju da zaslužujemo živjeti dostojanstveno, a da naša zajednica pošalje snažne poruke otpora svim oblicima opresije.

Održavanjem prvog regionalnog Trans Inter Marša želimo ujedinjeno poslati poruke ponosa i prkosa, bunta protiv polaganja prava na naša tijela, umove i živote. Želimo pokazati da naše zajednice iz različitih zemalja stoje zajedno u namjeri da stanemo na kraj napadima na naše ličnosti, na naša tijela i živote, te da je margina mjesto otpora, a ne mjesto kontrole i pokornosti. Naša solidarnost ne prestaje na granicama, govori sve jezike i mi čvrsto stojimo uz sve osobe čija se ljudska prava i dostojanstvo narušavaju.

Kako bi omogućili da u 30. ožujka po prvi put za trans i inter prava marširamo ulicama Zagreba, organiziramo kampanju skupljanja sredstava koja će osigurati prisustvo što većeg broja trans i inter osoba iz regije i omogućiti im da dođu i dožive ovaj povijesni magični događaj. Sve osobe koje mogu doprinijeti donacijom pozivamo da izvrše uplatu Trans Mreži Balkan putem PayPal-a ili bankovnog računa (Primatelj: Trans Mreža Balkan, IBAN: HR4123400091110798192, SWIFT: PBZGHR2X). Za više informacija o ovom događaju, kao i za direktne uplate iz SAD-a, EU zemalja koje koriste EUR, i drugdje, posjetite stranicu Trans Mreže Balkan.  

Donacije u svakom iznosu su dobrodošle! Organiziranjem ovakvog događaja jačamo regionalni antifašistički pokret koji će uključivati sva naša tijela, identitete i stvarnosti te koji će se zalagati za društvo koje poštuje svako ljudsko biće i sve naše različitosti.

Doniraj, dođi i doživi to s nama!