U fokusu

Zagrebu se pridružuju i drugi gradovi

8. mart u Rijeci, Splitu, Puli i Zadru

8. mart u Rijeci, Splitu, Puli i Zadru

Udruženje KURS

Ovogodišnji osmi mart obilježava se prosvjedima u nekoliko hrvatskih gradova. Zagrebu su se tako pridružili Split, Rijeka, Pula i Zadar.

“Nakon više od 100 godina još uvijek nismo dovoljno vidljive u povijesti ni u javnom prostoru, nema nas dovoljno u politici i nismo jednako plaćene. Zabrinjavajući broj žena svake godine strada kao žrtve brutalnog muškog nasilja. Previše je onih koji sebi prisvajaju pravo odlučivanja o životu žene”, poručuju iz udruge Domine. Marš će u 17 sati krenuti s Trga Gaje Bulata.

[Facebook event]

{slika}

“Ne cvijeću, ne bombonijerama, ne materijalističkim i konzumerističkim romantičnim mazanjem očiju, već ženskoj borbi za to da nas se napokon shvati kao sposobna, autonomna i cjelovita ljudska bića”, poručuju iz Udruge Pariter organizatorice ovogodišnjeg marša u Rijeci, koji će krenuti od Konta prema Jadranskom trgu.

“Protekla godina nam je pokazala kako to i dalje nismo postigle. Pokazala nam je kako nas sustav i društvo i dalje tretiraju kao niža i podređena bića kojima je u genima zapisano da šute i služe. I to nam je pokazala kroz najočitiji primjer – odnos zdravstvenog sustava prema ženama i nedostatnost zdravstvene i sustavne brige za našu dobrobit kada postanemo žrtve nasilja.

Ove godine marširamo kako bi glasno ustale protiv ovakvog tretmana. Želimo da nas se čuje, da nas se primijeti i da nas se prestane sustavno zanemarivati i zastrašivati. Ne pristajemo na kompromise, a još manje da postanemo predmet političkih cjenkanja. Mi smo tu i nećemo stati dokle god su naša prava i naši životi ugroženi!”

[Facebook event]

{slika}

U pozivu pulske Udruge PANK stoji: “Poručimo glasno da nećemo dopustiti da nas nekažnjeno zlostavljaju, nećemo dopustiti izrabljivanje na radnim mjestima ni kršenje radničkih prava. Nećemo dozvoliti da se naš rad vrednuje manje niti ćemo pristati ne nehumane uvjete rada”.

Marš će krenuti s Trga Portarate u 18 sati.

“Pozivamo vas da zajedno marširamo i proslavimo 8. mart, Međunarodni dan žena. Slavimo žene i naše borbe, pokažimo da smo spremne boriti se za sebe u ime svih onih koje su se borile za nas i onih kojima borbu ostavljamo u nasljedstvo. Pokažimo da želimo bolje, ljepše i pravednije društvo te život bez nasilja! Jednaka prava i mogućnosti za sve!”, pozivaju iz Pule.

[Facebook event]

{slika}

“NE diskriminaciji, NE nasilju, NE nepravdi”, poručuju iz zadarske Građanske inicijative.

Zadar ove godine osmi mart obilježava tri dana.

U srijedu, 6.3. u gradskoj knjižnici u 18 sati održat će se razgovoru s Danielom Drandić iz udruge RODA o reproduktivnom nasilju u hrvatskim rodilištima. Tema razgovora bit će inicijativa #Prekinimošutnju. U četvrtak, 7.3., na Narodnom trgu od 11 sati održat će se performans Lare Mandli na temu normaliziranja, ignoriranja i prešutnog prihvaćanja nasilja, nakon kojeg će aktivistkinje i aktivisti čitati svjedočanstva žena iz hrvatskih rodilišta prikupljenih kroz inicijativu #Prekinimošutnju.

Građanski marš za Dan žena koji kreće u 17 sati s TIZ-a (iza zgrade Erste banke na Lipotici).

[Facebook event]