U fokusu

Od iduće školske godine

Engleska će financirati besplatne higijenske proizvode za učenice i studentice

Engleska će financirati besplatne higijenske proizvode za učenice i studentice

Engleska će financirati besplatne higijenske proizvode za učenice i studentice nakon što su nastavnici izrazili zabrinutost da neke djevojke preskaču satove kada imaju menstruaciju jer si ne mogu priuštiti tampone i uloške.

“Kao odgovor na sve veću zabrinutost ravnatelja/ica da neke djevojke propuštaju nastavu zbog nemogućnosti da si priušte higijenske proizvode, odlučili smo financirati higijenske proizvode koji će biti besplatni u srednjim školama i na sveučilištima u Engleskoj od sljedeće školske, odnosno akademske godine”, rekao je ministar financija Philip Hammond ovog tjedna.

Prema anketi proizvođača higijenskih uložaka Always, više od 137.700 djevojaka popustilo je nastavu tijekom 2017. zbog nemogućnosti da si priušte tampone ili uloške, a četvrtina svih mladih žena u jednom je trenutku bila prisiljena koristiti tkanine ili vatu, ili nositi dvostruko donje rublje.

“Nijedna učenica ne smije biti zakinuta u smislu obrazovanja jer si ne može priuštiti higijenske proizvode. Zaustavljanje toga osnažit će djevojke diljem svijeta”, rekla je Laura McClinton iz organizacije Girlguiding, britanske dobrotvorne organizacije za djevojčice i mlade žene.