U fokusu

Žene na čelne pozicije!

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je ovaj tjedan zemlje Europske unije da kandidiraju više žena za njegovu buduću Komisiju. U pismu europskim vođama, Barroso – koji je 2007. Rumunjsku i Bugarsku, nakon što su ušle u Europsku uniju, pozvao da imenuju žene za povjerenice – naglašava važnost ravnoteže spolova u novoj Komisiji.

Žene na čelne pozicije!

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je ovaj tjedan zemlje Europske unije da kandidiraju više žena za njegovu buduću Komisiju.

U pismu europskim vođama, Barroso – koji je 2007. Rumunjsku i Bugarsku, nakon što su ušle u Europsku uniju, pozvao da imenuju žene za povjerenice – naglašava važnost ravnoteže spolova u novoj Komisiji.

EK smatra da su žene i dalje premalo zastupljene u procesu donošenja političkih i gospodarskih odluka.

Europski čelnici trebali bi razgovarati o imenovanjima na summitu u Bruxellesu 29. i 30. listopada.

 

Zastupljenost žena u EU

Komisija nikada nije imala predsjednicu, dok su samo dva puta na mjestu predsjednika Europskog parlamenta bile žene. Obje su bile Francuskinje, Simone Veil i Nicole Fontaine.

Trenutačno samo dvije žene obnašaju mjesta šefica država i vlada u EU: njemačka kancelarka Angela Merkel i litavska predsjednica Dalia Grybauskaite.

Žene sjede na 35 posto mjesta u Europskom parlamentu, što je više od prosjeka u europskim nacionalnim parlamentima, ali niže od prosjeka u Švedskoj, Nizozemskoj i Finskoj – jedine tri zemlje EU-a u kojima ima više od 40 posto žena u parlamentima, prenosi Hina.

Kampanja da se najmanje jedna žena imenuje na jednu od novih pozicija koje će biti stvorene Lisabonskim ugovorom zasad nema uspjeha. Glavna kandidatkinja, bivša irska predsjednica Mary Robinson, izjavila je kako je počašćena potporom, no i da je intenzivno uključena u pitanja borbe protiv klimatskih promjena te ne bi mogla prihvatiti izazov da bude predsjednica EU-a.