U fokusu

'mi želimo da Hrvatska bude zemlja znanja, a ne zemlja beznađa'

Više tisuća prosvjetnih radnika i radnica prosvjedovalo pred zgradom Vlade

Više tisuća prosvjetnih radnika i radnica prosvjedovalo pred zgradom Vlade

I.P.

Devetnaesti je dan štrajka u osnovnim i srednjim školama. Danas nastave nije bilo u cijeloj Hrvatskoj, a više tisuća učitelja i učiteljica, prosvjetnih radnika i radnica, prosvjedovalo je ispred zgrade Vlade na Markovom trgu. Istaknuli su kako od svojih zahtjeva neće odustati, piše Halter.

Prosvjedna povorka krenula je od Hrvatskog narodnog kazališta prema Trgu svetog Marka, gdje su u podne krenuli govori. Sindikalisti su ponovili zahtjeve upućene premijeru Andreju Plenkoviću. 

“Ovdje smo i kao primjer svojim učenicima, primjer kako djelovati i kako se boriti. A političari koji se kriju u ovoj zgradi sve su ono što ne želimo da naši učenici postanu”, poručila je jedna od učiteljica

“Ovdje smo zato što novca za rješavanje problema u sustavu obrazovanja nema, a za sve drugo ima. Ovdje smo zato što obrazovni radnici ne trebaju vaše mrvice sa stola. Ovdje smo zato što svi mi želimo da Hrvatska bude zemlja znanja, a ne zemlja beznađa”, rekla je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

“Naši zahtjevi, koji su pravedni i argumentirani, ujedinili su nas i idemo dalje s istim ciljevima i željama. Jučer su se odškrinula vrata u pregovorima, ali to ne znači da ćemo stati. Naš stav ostaje 6,11 posto povećanja koeficijenata”, kazao je s pozornice Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Sindikalisti su objasnili da su se na pozornici pojavili u dresovima reprezentacije jer se “danas na Markovu trgu okupila najjača reprezentacija”, s najviše medalja, odličja i priznanja, iako, nažalost, s mnogo manje društvenog ugleda i validacije.

Pred prosvjednike je izašao i Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata odgoja i obrazovanja Slovenije, izraživši svoju podršku. “Vaša borba za poštenu cijenu pedagoškog rada je identična našoj borbi u Sloveniji koju tri godine vodimo s vlastima, da se naš rad cijeni kako treba. Prošle smo godine napravili značajan iskorak, pa ne sumnjam da ćete vi postići isto pa i više. Ustrajte dragi prijatelji, u pravu ste i to vam pripada”, rekao je Štrukelj.

img_20191106_154108.jpg

Prosvjednici su nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo: “Želim plaću kakvu sam na TV-u vidjela da imam”, “I vaše su klupe prazne – kada je nadoknada?”, “Što će nam škola, ionako je sve na internetu”, “Ljubav ne plaća račune”, “I napojnica je veća od 6 %”, piše Halter.

“Ovdje smo i kao primjer svojim učenicima, primjer kako djelovati i kako se boriti. A političari koji se kriju u ovoj zgradi sve su ono što ne želimo da naši učenici postanu”, poručila je jedna od učiteljica.

Prosvjetni radnici/e na prosvjed su došli iz čitave zemlje, a u prosvjednoj smo povorci razgovarali s učiteljicama iz Crikvenice i Velike Mlake. “Volim djecu s kojom radim, i volim svoj posao. Radim ga više od dvadeset godina, i još uvijek me raduje. Ali sam umorna, iscrpljena od sustava koji ne potiče i ne cijeni naš rad”, rekla nam je učiteljica iz Velike Mlake.

I ona, kao i njene kolege i kolegice, želi vidjeti onu slavnu “obrazovanje je budućnost” provedenu u praksi. Cirkularni štrajk sutra se nastavlja diljem zemlje, a prosvjednici su jasno poručili kako borba beskompromisno ide dalje.