U fokusu

POVODOM RANJAVANJA OSOBE U GORSKOM KOTARU

Pucanj u ljudska prava

Pucanj u ljudska prava

Pixabay

Priopćenje Centra za mirovne studije prenosimo u cijelosti. 

Centar za mirovne studije smatra nedopustivim da se u Hrvatskoj puca po ljudima, kao što se to dogodilo ovoga vikenda, kad je jedan hrvatski policajac propucao čovjeka na području Gorskoga kotara. Prema medijskim napisima čovjek je zaprimljen na hitni operativni zahvat zbog prostrjelne rane u predjelu prsnog koša i trbuha, a liječnici riječkog KBC-a bore se za njegov život. Uporaba vatrenog oružja spram izbjeglica i migranata postaje pravilo, a Ministarstvo unutarnjih poslova na čelu s ministrom Božinovićem ulaže sve snage u opravdanje takvog postupanja, umjesto u njegovo suzbijanje.

Neuvjerljiva je priča koju policija neslužbeno pušta u javnost iako rezultati istrage još nisu objavljeni, zbog čega još više zabrinjavaju izjave ministra Božinovića kojima nastoji opravdati policijsku uporabu vatrenog oružja prema civilima. 

Iz policije svoje postupanje pokušavaju opravdati, ali važno je podsjetiti kako ovo nije prvi puta da se puca na skupine migranata i izbjeglica, iako je krajnja nužda jedina zakonska osnova za takvo postupanje. Naime, u svibnju 2018. prvi puta je zabilježen slučaj policijske pucnjave na kombi u kojem su ozlijeđena djeca, a u anonimnom pismu policijskih službenika pučkoj pravobraniteljici navodi se da je upotreba oružja prilikom ilegalnog protjerivanja izbjeglica i drugih migranata nije iznimka već ustaljena praksa, koja ugrožava ljudsku sigurnost i živote.

U isto vrijeme, MUP,  bez objave rezultata istraga ili dokaza da se nasilje prema izbjeglicama i migrantima na granicama ne događa, odbacuje odgovornost, a odbacuje i svjedočanstva ljudi iz sustava koji upozoravaju na ovakva postupanja. Nije ni čudo da su mnogi obeshrabreni govoriti o kršenju zakona unutar policijskog sustava ili to čine anonimno, kada vidimo da je policajac zviždač koji je prokazao prebrzu vožnju svog nadređenog i pokušaj zataškavanja tog slučaja udaljen iz službe. Zbog toga je iznimno važno da se provedu neovisne i učinkovite istrage i da javnost bude upoznata s njihovim rezultatima.

Manipulacija informacijama u slučaju potencijalnog protupravnog postupanja policije spram nenaoružanih civila ne samo da krši demokratske temelje Republike Hrvatske već i ugrožava osjećaj sigurnosti svih njezinih državljana, kao i u povjerenje u nadležne institucije.

Također, dužnost je europskih institucija prepoznati ne samo degradaciju poštivanja ljudskih prava, već i njihovo izravno kršenje od strane struktura zaduženih za njihovu zaštitu. Ovime se ponovno dovodi u pitanje utemeljenost ocjene Europske komisije o ispunjavanju kriterija za ulazak u Schengen. Kršenje ljudskih prava, arbitrarno korištenje oružja, provođenje i opravdavanje nasilja nisu i ne smiju biti odlike postupanja na vanjskim granicama Europske unije, pa je pitanje je li nedavno zeleno svjetlo Europske komisije za ulazak u Schengen zapravo i zeleno svjetlo za pucanje po ljudima u potrazi za sigurnošću.