Vijesti

29.09.2020. 14:03:40 - Libela (Platforma za reproduktivnu pravdu)

Razgovorom o pobačaju protiv stigmatizacije

'Nakon pobačaja donijela sam odluku da ću svima pričati o tome baš zbog stigme'

Platforma za reproduktivnu pravdu Globalni je dan akcije za siguran i legalan pobačaj obilježila razgovorom u kojemu su Anamaria Ružak, Ana Kolar i Marinella Matejčić podijelile svoja iskustva o prekidu trudnoće. Govorile su o ekonomskim i socijalnim razlozima koji su ih potaknuli da donesu odluku o pobačaju, problemima s kojima su se susrele u bolnicama te nametnutoj stigmatizaciji zbog koje žene o pobačaju ne govore javno.

Razgovor je organizirau sklopu kampanje 10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava. Tri žene koje dijele jedno zajedničko iskustvo, ali različite razloge, osjećaje i razmišljanja odlučile su javno govoriti o životnim okolnostima te ekonomskim i socijalnim razlozima zbog kojih su donijele odluku o pobačaju.

Podijelile su iskustva iz bolnica, probleme s kojima su se srele od prvog odlaska do same usluge pobačaja na zahtjev - poput zdravstvenih radnika i radnica koji su propitkivali njihovu odluku i manjka privatnosti. Govorile su o drugim ženama koje su susrele u bolničkim čekaonicama i sobama, s kojima su se solidarizirale i dijelile podršku ili naišle na osudu. Svojim su pričama pokazale kako neće dopustiti da pobačaj ostane tema o kojoj žene šapuću u potrazi za informacijama o zahvatu ili dok prikupljaju novac kako bi mogle pobaciti.

O pobačaju su u zadnje vrijeme govorili svi – političari uoči izbora, Crkva i neokonzervativne udruge, liječnici zaposleni u javnim bolnicama u kojima se priziv savjesti institucionalizirao, ministar zdravstva najavljujući novi zakon. Razlozi tome su jasni – radi se o važnom političkom, društvenom i zdravstvenom pitanju te će rasprave o pobačaju uvijek biti prisutne u javnosti. Upravo zato i znamo koje posljedice za zdravlje i život žena ima donošenje zakona koji nastoji što više otežati pravo na ionako već nedostupnu zdravstvenu uslugu. Znamo i da je posramljivanje žena koje su pobacile ili žele pobaciti jedno od sredstava kojim ih se nastoji ušutkati.

Jučer su o pobačaju glasno progovorile žene! Svjesne smo da u okruženju u kojem nam se svakodnevno pokazuje kako naši životi nisu važni, a postupke i odluke o kojima nam ovisi zdravlje i egzistencija nastoji se na sve načine stigmatizirati, o pobačaju i kršenju prava pacijentica nije lako govoriti. Ali svaki glas dio je borbe za siguran, dostupan i besplatan pobačaj, borbe za reproduktivna prava i kvalitetan zdravstveni sustav.

Reproduktivna prava neodvojiva su od socijalnih prava - nedopustivo je da pravo na pobačaj, dostojanstvenu i sigurnu trudnoću i porod ili redovitu ginekološku skrb bude dostupno samo onim ženama kojima ekonomsko-socijalni status dopušta da za navedene zdravstvene usluge plate kada ih
zatrebaju. Svjedočimo kako se reproduktivna prava u ovom društvu urušavaju i upozoravamo na potencijalno daljnje urušavanje ukoliko novi Zakon o pobačaju ne bude zakon koji će u središtu imati potrebe i dostojanstvo pacijentice.

Zato iz Platforme pozivaju žene da podijele svoja iskustva o pobačaju i drugim načinima narušavanja reproduktivnih prava. O odbijanju pregleda, nedostatku ginekoloških usluga, plaćanju ultrazvuka kod ginekologa/ica koje imaju ugovor s HZZO-om bez računa i dokaza, zlostavljanja tijekom poroda i prilikom postupaka medicinski potpomognute oplodnje, diskriminaciji mlađih žena prilikom odlazaka na redovne ginekološke preglede se govori ili malo ili nimalo - a jednako su bolna i važna. Nemojmo pristati da naša iskustva (p)ostanu normalizirana praksa u zdravstvenim ustanovama, a naša prava samo predmet rasprava.

Tagovi: globalni dan akcije za siguran i legalan abortus, marinella matejčić, platforma za reporduktivnu pravdu, pobačaj

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM